Deens onderzoek na dodelijk ongeval op GY 127

Verlies evenwicht 

leidt tot fatale val

KORSOER – Het verliezen van het evenwicht bij een poging aan boord te komen is een 51-jarige Filipijnse opvarende van de GY 127 fataal geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Danish Maritime Accident Investigation Board naar het verdrinken van Pepito Taer (51) in de haven van Thyborøn op 29 mei jongstleden.


De GY 127 van Van den Berg kwam op vrijdag 27 mei aan in de haven van Thyborøn na een visreis in de noord. De drie Nederlandse opvarenden gingen naar huis, de twee Filipijnen bleven aan boord. Zaterdag werd het schip schoongemaakt. Daarna was het tijd voor socializen met een groep collega’s van andere schepen in de haven, aan boord en ook in een bar aan de wal.

Zondagochtend werd opgemerkt dat Taer niet aan boord was, en ook niet op een ander schip. Wel werd een bloedvlek gevonden op het dek van de GY 127. Na een vergeefse zoektocht over de haven werd het havenkantoor gevraagd of er camerabeelden konden worden bekeken. Daarop was te zien dat iemand met onzekere passen over de kade naar de GY 127 loopt, struikelt en valt en een minuut later weer opstaat, en in het water valt in een poging om via een fender en via de deur aan bakboord op de GY 127 te komen. Op de beelden zijn geen andere personen in de buurt te zien. Er werd alarm geslagen en een zoektocht werd opgestart. Het slachtoffer werd uiteindelijk gevonden toen Taer’s collega’s gingen dreggen tussen de kade en de schepen die er lagen.

De Deense onderzoeksraad deed uitgebreid onderzoek; naar de manieren waarop schip betreden kan worden, de voorzieningen aan de kade, de getijdeverschillen en het weer, de afstand van het schip tot de kade, de risicoanalyse aan boord, het alcoholbeleid en kleding en schoeisel van het slachtoffer ten tijde van het ongeluk. Het slachtoffer voer al tien jaar op vissersschepen, en al meer dan een half jaar op de GY 127, en verkeerde in goede gezondheid.

De conclusie is dat het voor het slachtoffer moeilijker was geworden om aan boord te komen door een combinatie van de hoogte van de kade ten opzichte van de toegangsdeur, het dragen van sandalen met weinig grip, alcoholgebruik (alcoholgehalte in het bloed is niet gemeten) en eerder opgelopen hoofdletsel. Bij de val raakte het hoofd van Taer hard het dek bij de deuropening. Waarschijnlijk is hij daardoor bewusteloos geraakt. Na de val in het water waren er geen mogelijkheden om uit het water te komen, en er was er ook niemand in de buurt om hulp te bieden en alarm te slaan. Pas tien uur na de gebeurtenis werd de vermissing opgemerkt.

In het rapport worden geen aanbevelingen gedaan en worden ook geen schuldigen aangewezen. De toegang tot het schip, via een fender, werd door geen van de bemanningsleden en bezoekers als problematisch beschouwd. Er wordt alleen gesteld dat het normaal is ‘voor de personen op vissersschepen om te compenseren voor tekortkomingen van de toegangsmiddelen met hun eigen fysiologische mogelijkheden, wat op zijn beurt een verschillende mate van valrisico met zich meebrengt’.