H Cor Blonk aan het woord in Kaapstad bij de International Association for Safety and Survival Training.
H Cor Blonk aan het woord in Kaapstad bij de International Association for Safety and Survival Training. PFA

Wereldwijde veiligheidsstandaarden visserij stimuleren

PFA in Zuid-Afrika en Thailand


ZOETERMEER – Veiligheid aan boord en hoge sociale normen zijn een topprioriteit voor de leden van de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA). Het belang van de veiligheid van vissers aan boord wordt ook mondiaal benadrukt.

Zo gaf secretaris arbeidszaken Cor Blonk namens de PFA vorige week een presentatie tijdens een seminar van de International Association for Safety and Survival Training (IASST) in Kaapstad. De IASST is een vereniging van maritieme trainingsinstituten, met als doel het delen van informatie over veiligheidstrainingen, zoals de basisveiligheidstraining, medische zorg aan boord en brandbestrijding voor gevorderden trainingen, om de veiligheidstandaard in de maritieme sector te bevorderen.

Blonk vertelde het internationale gezelschap onder meer over het Virtual Reality for Maritime Emergencies-project waarin de PFA samen met internationale partners gewerkt heeft aan het ontwikkelen van een virtual reality tool om vissers in een 3D omgeving noodsituaties te laten herkennen en hier vervolgens op een veilige manier op te reageren.

De PFA participeert niet alleen in dit soort projecten om hier zelf een ontwikkeling in door te maken, maar ook om op mondiaal niveau het belang van veiligheid van vissers aan boord te benadrukken. ,,In het globale perspectief van de maritieme sector worden vissers vaak vergeten, terwijl zij 96 procent (ongeveer 35 miljoen mensen) van alle medewerkers in de maritieme sector vormen’’, aldus Blonk.

Deze maand is er opnieuw een groot internationaal event waar de PFA aanwezig zal zijn. Op 15 en 16 november organiseert het FISH (Fishing Industry Safety and Health) Platform de conferentie ‘A fisher’s life, a fisher’s future’ in Thailand over gezondheid en veiligheid in de visserij. Als secretaris van het FISH Platform is Blonk betrokken bij de organisatie van dit event en geeft aan dat de conferentie zich vooral zal richten op het belang van goede werk- en levensomstandigheden, opleidingseisen en hoe dit allemaal te organiseren is binnen de visserijsector.

,,Het is belangrijk om kennis op het gebied van veiligheid en sociale standaarden internationaal te delen. In Europa hebben we veel ervaring met de implementatie van verschillende VN-conventies die de visserij aangaan. In Azië is het aantal ratificaties van conventies (zoals de Cape Town Agreement, het STCW-F en de Work in Fishing Convention) nog erg laag. Om de veiligheid van alle vissers op zee te waarborgen, is een level playing field op het gebied van internationale wereldwijde wetgeving noodzakelijk. Met deze conferentie wil het FISH Platform internationaal overheden, werkgevers en werknemers bereiken om opgedane kennis en ervaringen te delen en veilige leef- en werkomgevingen voor vissers wereldwijd te stimuleren.”