VisNed: Extra

vergadering

ontwikkeling

kottervloot


URK – VisNed/PO-Urk belegt zaterdagmorgen een extra ledenvergadering over de ontwikkelingen op de kottervloot.


Directe aanleiding is de ‘enorme bak geld’ voor sanering – 155 miljoen euro - en de grote animo voor deze saneringsregeling.

Van de zijde van Profinis Accountants en ABN-Amrobank wordt informatie gegeven over de (on)mogelijkheden om te investeren na sanering en het perspectief voor de blijvers. Pedro Rappé (De Boer Marine) spreekt over de steunregelingen in Belgïe, dataverzameling en brandstofbesparing. Padmos-directielid Walter van Harberden geeft informatie over aanpassing van bestaande schepen en over nieuwbouw. Tot slot komt het Visserij Innovatie Netwerk aan de orde. 

De (besloten) vergadering vindt 5 november plaats bij Visveiling Urk, ook plaatselijke leden van de Vissersbond zijn welkom.


Frustratie

In haar jongste nieuwsbrief meldt VisNed dat visserijbestuurders op niet mis te verstane wijze hun ongenoegen en frustraties op het ministerie van LNV hebben kenbaar gemaakt over het uitblijven van ook door de Tweede Kamer gewenste brandstofsteun voor de vissersvloot. ,,Als er nog langer getreuzeld wordt hoeven zaken als het Visserij Innovatie Netwerk etcetera allemaal niet meer, want dan is er geen boomkorvloot meer over.’’

Steeds duidelijker wordt dat de voormalige en opgestapte LNV-minister Henk Staghouwer de vloot graag een steuntje in de rug had willen geven, maar dat hem dat door dwarsliggers in het kabinet onmogelijk is gemaakt, aldus VisNed. ,,Uit alles blijkt dat met name de ministeries van Financiën en Economische Zaken en Klimaat de pogingen om onze vloot te helpen tegenhouden… Kortom, het is allemaal heel deprimerend. Wie had ooit gedacht dat in Nederland voedselproducerende sectoren in zulk zwaar weer zouden komen, waarbij een regering vervolgens de boeren en vissers zo hard laat vallen.’’


De nieuwe LNV-minister Piet Adema is volledig blanco op het gebied van visserij. Hij is de afgelopen weken al regelmatig met boeren in gesprek geweest. Voor de visserij moet een eerste werkbezoek nog gepland worden. Vandaag - vrijdag - wordt Adema op verzoek van de ChristenUnie over visserijzaken bijgepraat door Pim Visser en Gerard van Balsfoort.




7 november: Maritime Awards Gala in Rotterdam

9 november: Noordzeeoverleg

11 november: Startmiddag Visserij Innovatie Netwerk in De Meern

14 november: Afsluiting project Dichtbijvangst van Noordzeevis uit Scheveningen

14-21 november: Jaarvergadering International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) in Portugal