Trieste weken van afscheid

Eind aan jarenlange trouw

DEN HELDER/IJMUIDEN – Het worden trieste weken van (voortijdig) afscheid van bokkers voor rederijen en de hele visketen.


Vorige week liep de TX 3 vanwege zware lierproblemen voortijdig de haven van Den Helder binnen. Rederij Gebr. Van der Vis Biem-Jan B.V. heeft de bokker aangemeld voor de sanering en besloten de lier niet meer te laten repareren.

Schipper Thijs Vonk (TX 1) meldde donderdag 27 oktober op Facebook: ‘Daar gaan we dan, onze allerlaatste reis met de ‘Klasina-J’. De 754ste reis met dit mooie schip’. De Texelse Courant tekent uit de mond van vader Adrie op: ,,We zijn politiek geëxecuteerd. De sterk gestegen brandstofprijs hadden we overleefd, als we maar hadden mogen doorgaan met de pulsvisserij.’’

Visafslag Hollands Noorden bedankt de beide aanvoerders voor jarenlange trouw.


In IJmuiden loste de UK 1 ‘Albert' donderdag 27 oktober voor de laatste keer. ‘Na dertig jaar klant van de afslag van IJmuiden komt er een eind!', klinkt het van de zijde van de Hollandse Visveiling IJmuiden. ,,We hadden dit een jaar geleden totaal niet voorzien en zijn na het pulsverbod zo lang mogelijk doorgegaan in de hoop op een kentering en een alternatieve vangsttechniek. Maar als tongvisser is er op dit moment te weinig perspectief voor ons met deze brandstofprijzen. Een investering kunnen we zo niet terugverdienen'', verklaart schipperszoon Albert Romkes (37).