Crisisplan Olie

en bunkeren

niet altijd

mogelijk


OUDESCHILD/ROTTERDAM – Marges in brandstofprijzen dreigen voor langere tijd omhoog te gaan.


Die waarschuwing klinkt alom. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt aan een Landelijk Crisisplan Olie om bij eventuele schaarste olie te verdelen. De Europese ban op Russische diesel vanaf 5 december gaat zeker gevolgen krijgen voor de markt. Oliehandelaren proberen zich in te dekken.

Maarten Drijver van de CIV Texel kreeg bericht van zijn leverancier Licorne Petroleum. Grotere marges kunnen een extra stijging van circa 1,5 cent per liter betekenen, kreeg Drijver te horen. De harde boodschap is vooral ook dat het straks zelfs kan gebeuren dat er niet gebunkerd kan worden. Drijver ziet een beweging dat Russische diesel straks via een omweg en dus tegen extra kosten vanuit China op de Europese en ook Amerikaanse markt komt.

Als een van de weinigen in de visserijwereld koopt Drijver zelf in op de spotmarkt af raffinaderij in Rotterdam. De prijs wordt bepaald op de Platts-markt in Londen. De CIV Texel levert voor een bredere achterban dan alleen de visserij nu uitsluitend duurdere diesel. Vorige week was die 1,07 euro per liter in de tank. Gasolie is iets goedkoper.


Dieselinfarct

,,De malaise op de brandstofmarkt kan leiden tot een dieselinfarct voor de kottersector. Dan is de ramp voor de visserij helemaal niet meer te overzien’’, schreef Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt vorige week in zijn Weekjournaal. 

Met het oog op het Landelijk Crisisplan Olie is de Vissersbond door het ministerie van EZK benaderd.