Workshop

visserij in

windparken


DEN HAAG - Het ministerie van LNV heeft Wageningen Marine Research en Wageningen Economic Research opdracht gegeven een (nieuw) onderzoek te starten naar de potentie van kleinschalige, passieve visserijen in windparken.

 

De onderzoekers kijken naar de economische, visserijtechnische en ecologische kansen en knelpunten en – in samenwerking met MARIN - tevens naar de veiligheidsaspecten die bij het vissen in windparken komen kijken.

Onderzoek naar visserij in windparken is niet nieuw. Lopende projecten vinden plaats in bijvoorbeeld windpark Amalia (‘Win-wind’, onderzoek naar medegebruik in de vorm van krabben- en kreeftenvisserij met kooien) en in windpark Borssele (‘Vergelijkend vissen’, onderzoek naar visserij op krabben en kreeften met kooien). Eerder startte al het project ‘Vissen met de wind’, waarbij ook andere vistechnieken onderzocht zouden worden, maar dit project is vroegtijdig stopgezet omdat de mogelijkheden in het aangewezen perceel in windpark Borssele als te beperkt werden gezien. 

Het nieuwe onderzoek borduurt voort op de onderzoeksopzet van ‘Vissen met de wind’, waarbij gekeken zal worden naar technieken zoals handlijnvisserij, (mechanisch) jiggen, staandwant, longlinevisserij en kooien/korven en naar meerdere doelsoorten.

Ter voorbereiding wordt op vrijdagmiddag 18 november bij WMR aan de Haringkade 1 een workshop georganiseerd waar het onderzoek wordt toegelicht en vissers hun interesse kunnen aangeven. ,,Wij zoeken voor dit project een focusgroep met 8-12 vissers die samen met ons willen werken aan de toekomst, ideeën en adviezen willen delen en uiteindelijk de tuigen op zee willen testen’’, aldus WMR-projectmanager Sophie Neitzel.

Vooralsnog is de focus gericht op passieve visserijtechnieken die toegepast kunnen worden in huidige en toekomstige windparken. Maar de onderzoekers willen ook kijken naar de potentie van bijvoorbeeld kleinschalige flyshootvisserij, aldus Neitzel.

,,Momenteel bundelen we alle bestaande kennis, zowel nationaal als internationaal, maar uiteindelijk willen we natuurlijk daadwerkelijk gaan testen op zee. Daarom betrekken wij graag actieve vissers binnen de bovengenoemde focusgroep. Voor deze groep zoeken we vissers vanuit de kleinschalige- en kustvisserij en vissers met energie voor en ervaring met andere technieken in de visserij.’’ 

De workshop op 18 november is van 14.00 tot 17.00 uur. WMR ontvangt graag aanmeldingen via de mail, voorzien van naam, telefoonnummer en scheepsnummer. Ook geïnteresseerden die er die dag niet bij kunnen zijn kunnen op deze manier hun interesse aangeven. Aanmeldingen kunnen gemaild worden naar Sophie Neitzel, sophie.neitzel@wur.nl