Afbeelding
nn

Uitje VVU-leden naar Italiaans eiland

Urker vishandelaren

terug op Sicilië

URK/CATANIA – De Vereniging van Visgroothandelaren Urk reisde vorige week naar zuid-Italië: 25 handelaren plus een afvaardiging van Profinis Accountants.


Vrijwel jaarlijks onderneemt de VVU een uitje onder leiding van oud-voorzitter Cees Koffeman. Na enkele jaren zonder tripje vanwege corona was het nu weer de hoogste tijd. Koffeman was verhinderd, en de honneurs werden dit keer waargenomen door Frans Lucas Brouwer (Varia Vis) en Jelle van Veen (Dayseaday). Eerder werd al eens vanuit Palermo de westkant van Sicilië bezocht, nu stond de oostkant vanuit de havenstad Catania op de agenda. Maandagavond werd vanaf Schiphol vertrokken en donderdag weer teruggevlogen.

Dinsdagmorgen werd de vismarkt in Catania bezocht, een levendige markt met vooral veel inktvis, mulletjes, zeebaars en dorade, maar ook glasaal. ’s Middags stond de actieve vulkaan Etna op het programma; met een cabine werd de krater zo dicht mogelijk benaderd. In een van de oude straatjes van Catania volgde ’s avonds het diner, uiteraard met veel vis.

De prachtige historische stad Syracusa – het bezoeken meer dan waard - was woensdag het doel. Onze zeeheld Michiel de Ruyter sneuvelde hier in de baai in april 1676. Nog meer historie: de apostel Paulus was hier ook, op weg naar Rome. Veel visserij was er echter bepaald niet te zien. In de haven lagen enkele dagbootjes. ’s Avonds tijdens het sfeervolle diner bij een aangename temperatuur kwamen de verhalen los.


Jelle van Veen: ,,Een mooie reis, waar jong en oud van hebben genoten en waar ruimschoots gelegenheid was om onze visserij en de vissector te bespreken, hoe we de problemen het hoofd hopen te bieden. Maar ook om met vertrouwen de toekomst in te gaan met onze heerlijke en gezonde visproducten van over de hele wereld.’’

H Dagelijks een grote vismarkt in de Siciliaanse havenstad Catania.