H De boei waar de Brit op zat. Bovenin hangt goed van de kajakker.
H De boei waar de Brit op zat. Bovenin hangt goed van de kajakker. Madeleine

‘Madeleine’ redt Britse kajakker in Het Kanaal

Veel aandacht voor redding vanaf boei

URK/BOULOGNE – De wonderlijke redding van een Britse kajakker (28) van een boei in Het Kanaal trekt enorm veel internationale (media)aandacht. De NOS besteedde er zowel donderdag als vrijdag aandacht aan in het Journaal.


,,Zondag heb ik de telefoon maar uitgezet’’, aldus schipper Teunis de Boer van de Franse flyshooter ‘Madeleine’.

De ‘Madeleine’ stoomde donderdag voorbij de Colbart-zandbank tussen Engeland en Frankrijk toen De Boer tot zijn verbazing een persoon in een zwembroek op de boei waarnam. Het lukte de Frans/Urker bemanning de man met een reddingsboei binnenboord te krijgen. 

De zwaar onderkoelde en dorstige man was aan het eind van zijn Latijn, maar bracht tussendoor uit dat hij twaalf dagen eerder op 15 oktober vanuit Dover in een kajak was vertrokken, dat de kajak was omgeslagen en dat hij zich op de boei in leven had gehouden met krabbetjes, zeewier en mosselen.

De Kustwacht werd gealarmeerd, en in no-time hing er een helikopter boven de ‘Madeleine’, die een dokter liet zakken en even later de Brit in Urker kleren naar een Frans ziekenhuis vloog. Wat er precies klopt van diens verhaal blijft gissen, maar De Boer weet wel dat de man er slecht aan toe was en als door een wonder van de dood is gered.

Britse media hebben contact gehad met de bezorgde vader van de Brit, die zijn door hem vermiste zoon Daniël (uit Blackpool) herkende van foto’s op nieuwsbulletins in de kombuis van de kotter. De jongeman zou na een breuk met zijn vriendin verward in een kajak zijn gestapt op weg naar de overkant.