Afbeelding
Shutterstock

‘Alle sterfte op nul en barrières wegnemen’

Algemeen

KOPENHAGEN – ICES introduceert een dubbel-advies voor paling. Voor zowel de visserij als andere sterfte door menselijk ingrijpen zou deze volgens de wetenschap nul moeten zijn. Er moet veel meer worden gedaan voor migratie om de palingstand te verbeteren.

Gisteren (donderdag 3 november) kwam de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) met een nieuw advies voor aal. Behalve een visserijadvies geeft ICES sinds dit jaar ook advies over instandhoudingsdoelen. Het volledige advies is op de ICES-website te vinden (www.ICES.dk).

Nieuw is dat ICES vanaf dit jaar niet meer alleen over visserijmogelijkheden adviseert. Bij aal zijn er grote invloeden op de aalstand buiten de visserij, bijvoorbeeld door migratiebarrières, of vervuiling. Daardoor heeft ICES besloten dat er vanaf dit jaar zowel een visserijadvies als een advies over instandhoudingsdoelen wordt gegeven. 

In de adviezen wordt gesteld dat de sterfte door barrières (zoals gemalen en waterkrachtcentrales) net als de visserijsterfte nul zou moeten zijn. Daarnaast moet de kwaliteit van het habitat (denk aan vervuiling) worden verbeterd en moeten migratiemogelijkheden (veroorzaakt door blokkerende barrières) worden hersteld. 

Glasaalintrek blijft laag

Aal is één bestand, met een verspreiding van Noord-Afrika tot Noorwegen, en daardoor is er één ICES-advies voor aal. Voor dat advies kijkt ICES naar de ontwikkeling van de hoeveelheid glasaal die aankomt bij de kust in vergelijking met eerdere jaren. 

Deze ontwikkeling laat zien dat er nu slechts 0,6 procent van de hoeveelheid glasaal van voor 1980 wordt waargenomen in de Noordzee en 5,5 procent in locaties buiten de Noordzee. Door deze zeer lage glasaalstand concludeert ICES dat aal zich buiten de biologische veilige grenzen bevindt, waardoor het voorzorgsprincipe geldt.

Beter begrip

Het ICES-advies leidt al langer tot discussie tussen vissers, overheid en wetenschap. Vissers hebben vanuit hun eigen vangsten vaak een ander beeld van de aalstand. 

Samen met DUPAN, het ministerie van LNV en visserijconsultant/promotor Magnus van der Meer wordt gewerkt aan een voorstel om samen te kijken naar deze vangsten en andere gegevens vanuit de visserij: om de aalstand beter te begrijpen, en elkaar.