Afbeelding
Magnus vd Meer

Ongekende schieraalvangst op Markiezaatsmeer

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Een memorabele vangst aan schieraal uit het Markiezaatsmeer ging vorige week over de dijk terug de Oosterschelde in. Magnus van der Meer, namens DUPAN coördinator van het Paling over de Dijk-project, was erbij en doet verslag.

Het Markiezaatsmeer is een uitstekend opgroeigebied van paling. Dat was al zo toen het gebied nog in open verbinding stond met de zee en dat is zo gebleven toen het in 1983 werd afgesloten van de Oosterschelde. Peter Kooistra uit Tholen viste al voor de afsluiting op paling in het gebied en is dat ook na de afsluiting blijven doen. Omdat het Markiezaatsmeer hermetisch is afgesloten van de omringende wateren is het voor jonge aal niet mogelijk het gebied in te trekken, en dus zet Peter Kooistra jaarlijks glasaal of pootaal uit.

Peter Kooistra: ,,Omdat we van intrekkende glasaal gebruikmaken willen we als visserijbedrijf ook een bijdrage leveren aan de hoeveelheid uittrekkende schieraal. Elk najaar zetten we daarom een 300 tot 600 kilo schieraal over de dijk.”

DUPAN verzorgt elk jaar de ontheffing voor deze PODD-visserij in gesloten tijd. Peter Kooistra voert de visserij uit en Erik de Jonge controleert namens beheerder het Brabants Landschap de visserij en hoeveel schieraal er wordt uitgezet.

De afgelopen jaren moest Kooistra meestal in een periode van anderhalve maand een keer of vijf de fuiken lichten om de gewenste 300 kilo schieraal te vangen. Afgelopen vrijdag stonden de fuiken nog maar een week toen al bij de eerste fuiklichting maar liefst 576 kilo aan schieraal boven water gehaald werd! Volgens Kooistra een memorabele vangst zoals niet eerder waargenomen in de afgelopen 15 jaar.

Het met beleid uitzetten van jonge aal en zuinig vissen op rode aal kan volgens de Zeeuwse visser dus goed samengaan met uittrek van voldoende schieraal. En met nog een keer fuiken te lichten zal er dit jaar zeker meer dan 600 kilo schieraal uit het Markiezaatsmeer richting Sargassozee kunnen trekken. Mogelijk kunnen ook andere afgesloten wateren in Nederland waar de paling niet in of uit kan komen op deze manier beheerd gaan worden?

PODD 2022

Naast het Markiezaatsmeer worden ook PODD-projecten uitgevoerd op andere locaties. 

Bij de waterkrachtcentrale van Maurik is nu al een groter aantal schieraal gevangen dan in de voorgaande tien jaar: een recordvangst dus. Hoewel het gemiddelde gewicht wat minder is dan in eerdere jaren is het de verwachting dat met nog een maand te vissen er ook qua gewicht meer schieraal dan ooit over de dijk wordt gezet bij Maurik.

De PODD-visserij bij de waterkrachtcentrales op de Maas verloopt naar wens. Bij Alphen is het tot nog toe een net iets bovengemiddeld jaar (1.800 kilo over de dijk gezet). In Limburg bij Linne wordt dit jaar voor het eerst gevist. De vangsten daar zijn zuinig, met in totaal 200 schieralen met een totaalgewicht van 300 kilo. Opvallend in Linne: een bijvangst van tot nu toe in totaal 243 meervallen.

In de Súderpolder in Friesland en in Vinkeveen zijn de vangsten nog maar magertjes dit jaar. In Vinkeveen was de paling door de warmte erg kwetsbaar, eind augustus werd er op de plassen zelfs enige sterfte waargenomen en werd pas halverwege september begonnen met de visserij. Bij gemaal Leemans in de Wieringermeer was de vangst bij start van de visserij ook minder dan vorig jaar, maar de laatste weken zijn de vangsten daar aan het aantrekken. De totaalvangst op deze locaties was vorig jaar zo’n 1.300 kilo. Die hoeveelheid zullen we dit jaar wel niet halen: daarvoor zijn de misgelopen vangsten in augustus en september te groot.

H De fuiken puilen uit van van de paling, die door de beroepsvissers Peter Kooistra en Martijn Hejboer samen met Erik de Jonge en Marit Kamp van het Brabants Landschap aan de Oosterscheldekant weer over de dijk wordt gezet. (Foto's: Magnus van der Meer)
Afbeelding