PFA voor drie relevante Sustainable Development Goals

Trawlerreders hijsen de vlag

ZOETERMEER - De Pelagic Freezer-trawler Associaton (PFA) en haar Nederlandse leden hebben op vrijdag 23 september de vlag gehesen voor de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het verhaal van een verantwoorde pelagische visserij moet meer verteld worden, ook via social media.


De Verenigde Naties introduceerden in 2015 17 doelstellingen om voor 2030 een wereldwijde duurzame ontwikkeling door te maken. De SDG-vlaggendag is een initiatief van Global Compact Network Netherlands en SDG Nederland waarbij Nederlandse bedrijven laten zien hoe zij zich committeren aan een duurzame bedrijfsvoering die bijdraagt aan het behalen van deze doelen. 

De PFA en haar leden hebben in de week voorafgaand aan deze dag met gerichte online communicatie aandacht besteed aan drie specifieke duurzaamheidsdoelen die relevant zijn voor de pelagische visserijsector: SDG 14 – Het leven onder water; SDG 2 – Geen honger en SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie. 

Via de socialmedia-kanalen van de PFA werd een achtergrondartikel met drie infographics over de SDG’s verspreid om meer informatie te geven over welke (duurzaamheids)doelstellingen belangrijk zijn voor de pelagische sector. Via filmpjes en berichten op de websites werd aandacht gevraagd voor het belang van pelagische vis als belangrijke voedselvoorziening. De Nederlandse pelagische rederijen spelen met miljoenen gezonde en betaalbare vismaaltijden daarin immers een voorname rol. Deze vis komt voor een groot deel terecht op plekken in de wereld waar voedselzekerheid niet altijd vanzelfsprekend is en waar dus de grootste behoefte is aan niet te dure en gezonde vis.

De PFA benadrukte daarnaast dat een duurzame en verantwoorde pelagische visserij - samen met een intensieve samenwerking met de wetenschap en verantwoord beheer van de visbestanden -ervoor kan zorgen dat deze voedselzekerheid ook in de toekomst gegarandeerd kan worden.


PFA-voorzitter Tim Heddema vindt het belangrijk dat de PFA op deze manier aandacht geeft aan de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen: ,,Als visserijorganisaties en -bedrijven weten we natuurlijk al veel langer hoe goed de hedendaagse visserijpraktijk aansluit bij de SDG’s. Buiten onze sector bestaat vaak een hele andere perceptie, en dat komt voor een groot deel doordat we ons verhaal te weinig hebben verteld. Dat de PFA-leden nu de SDG’s letterlijk hoog in het vaandel dragen is een krachtig statement over hoe wij in de wedstrijd zitten.”