Afbeelding
C. Hameeteman

Onderhandelingen over Franse wateren

Schouten scherp op toekomst flyshootvisserij

DEN HAAG – LNV-interimminister Carola Schouten schrijft scherp te zijn op het Europese debat over de toekomst van de flyshootvisserij.


,,Er is nauw overleg tussen het ministerie van LNV en het voorzitterschap ter voorbereiding op de triloog over de door het Europees Parlement voorgestelde aanpassing van het toegangsregime’’, antwoordt Schouten op vragen van de CU-fractie in de Tweede Kamer. Die vraag luidt: ‘Wil de minister scherp blijven op de aanval die Frankrijk op dit moment voorbereidt op de flyshoot-vismethode, en herhaling van fouten die zijn gemaakt door Nederland bij het verbieden van de puls voorkomen?’.

In (de Visserijcommissie van) het Europees Parlement werd eerder dit jaar met een minimaal verschil op Frans voorstel een amendement aangenomen om de basisverordening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid zodanig aan te passen dat Nederlandse en ook Belgische flyshooters niet meer welkom zijn in de 12-mijlszone van Frankrijk. Meer dan honderd Franse politici ondertekenden vorige week een open brief met een pleidooi voor een verbod op volgens hen ‘vernietigende’ flyshootvisserij met grotere schepen.

Gisteren – donderdag 29 september - vonden zogeheten triloog-onderhandelingen plaats over onder andere dit belangrijke onderwerp tussen Europarlement, Europese Commissie en de Raad van ministers. De Raad vindt dat er geen uitzonderingen kunnen worden doorgevoerd in de EU-regels rond toegang tot elkaars wateren, en de Europese Commissie is het daarmee eens. Kortom: een meerderheid is tegen het voorgestelde flyshootverbod. Geert Meun meldt in de laatste nieuwsbrief van VisNed/PO-Urk evenwel nog niet gerust te zijn: ,,Frankrijk heeft wel vaker bewezen met oneigenlijke argumenten en een dubieuze aanpak haar zin te krijgen.’’

Nederlandse Europarlementariërs zetten alles op alles om een discriminerend flyshootverbod in de territoriale Franse wateren in Het Kanaal te voorkomen. Bert-Jan Ruissen (SGP): ,,Er is niets mis met de visserijtechniek flyshoten. Met dit Franse verbod is wel alles mis: het is onterecht en discriminerend, omdat het alleen tegen Nederlandse en Belgische vissers is gericht. EU-landen moeten niet elkaars vissers gaan weren, dat ondermijnt de EU-samenwerking.’’

Peter van Dalen (ChristenUnie): ,,Het weren van bepaalde visserijmethoden gaat volledig tegen de Europese gedachte in. In feite zouden allerlei lidstaten met eigen uitzonderingen kunnen komen. Oftewel, dit komt in feite neer op discriminatie.”