H Dringend hulp nodig om energiekosten voor koelen, vriezen, diepvriesopslag, bakken, roken en frituren beheersbaar te houden.
H Dringend hulp nodig om energiekosten voor koelen, vriezen, diepvriesopslag, bakken, roken en frituren beheersbaar te houden. GH

Noodkreet aan minister Adriaansens (EZ)

Visbranche trekt hoge energieprijzen niet

ZOETERMEER – Energieprijzen rijzen de pan uit. Er zijn ondernemers die in vergelijking met vorig jaar tien keer meer aan energiekosten kwijt zijn! De gezamenlijke belangenorganisaties in de Nederlandse visbranche – Visfederatie, Vereniging Nederlandse Visspecialisten en de Nederlandse Vereniging van Viskwekers - heeft daarom per brief aan minister Adriaansens van EZK een noodkreet geuit over de urgente situatie als gevolg van deze stijgende energieprijzen.


Als belangrijke voedselproducent wordt de energie-intensieve visbranche geconfronteerd met zeer grote kostenstijgingen door de sterk gestegen energieprijzen, waardoor veel bedrijven hun productie moeten beperken, of zelfs sluiten. De belangenorganisaties vragen de minister om op korte termijn met gerichte steun voor de visbranche te komen.

De visbranche behoort tot het energie-intensieve MKB en bestaat uit voornamelijk familiebedrijven. Het betreft verwerkende en toeleverende bedrijven (zoals visrokerijen en diepvriesfabrieken), detailhandelsbedrijven (waaronder ambulante handel en visspeciaalzaken) en aquacultuurbedrijven. De bedrijven worden gekenmerkt door een hoog energieverbruik door koel- vries-, frituur- en/of verwarmingsinstallaties. Aquacultuurbedrijven kennen een hoog elektriciteitsverbruik omdat vis onder geconditioneerde omstandigheden moet worden gekweekt.

Met elkaar vormen deze bedrijven, die leveren aan huishoudens, horeca en instellingen, een belangrijk onderdeel van de Nederlandse voedselvoorziening. Met de sterk gestegen energiekosten komt deze nu in gevaar. De prijsstijgingen, tot wel een factor tien, hebben het ondernemersrisico inmiddels sterk overschreden. Er is dan ook hulp nodig, bijvoorbeeld zoals in Frankrijk, waar de energieprijzen voor voedselproducerende bedrijven zijn vastgezet op een normaal niveau.


Veenbrand

Deze hulp is urgent; veel ondernemers die lid zijn van de verenigingen hebben aangegeven de situatie niet veel langer het hoofd te kunnen bieden. Zij kunnen de sterke prijsstijgingen onvoldoende aan de consument doorbelasten en staan voor keuze: afschalen of helemaal stoppen. Daarmee ontstaat het effect van een ‘veenbrand’; het wegvallen van voedselproductie werkt op veel vlakken door in de voedselprijzen en wakkert verdere inflatie aan.


De ondernemers in de visbranche vragen de minister om hun bedrijven mee te nemen in de plannen die het ministerie voorbereidt ter ondersteuning van bedrijven in het MKB. De brief is ondertekend door Guus Pastoor (Visfederatie), William Swinkels (NeVeVi) en Adriaan van Moort (VNV).