H De Deense S 144 ‘Themis’ kwam met volle haring in Egersund. (Foto’s: W.M. den Heijer)
H De Deense S 144 ‘Themis’ kwam met volle haring in Egersund. (Foto’s: W.M. den Heijer) WMdH

Noorse fabrieken draaien op volle toeren

Volledige focus Noorse

pelagische vloot op makreel

EGERSUND/FLORØ - De Noorse pelagische vloot zet al sinds aanvang van het seizoen volledig in op het zo snel mogelijk benutten van het makreelquotum. Op zo’n 180 mijl ten noorden van Shetland was onlangs een grote vloot Noorse purse-seiners actief. Zij lieten er geen gras over groeien, want als de scholen Britse wateren binnenzwemmen, valt er voor de Noren geen eer meer te behalen.


Tot 20 september had de Noorse vloot volgens de rapportage van het ‘Norges Sildesalgslag’ 181.393 ton makreel aangeland. Het totale quotum bedraagt 309.116 ton. In de eerste drie weken van september voerden de Noren de aanvoer op. Weliswaar een makreel die minder vet is dan in december, maar volumes maken veel goed en de prijzen zijn er ook naar.

De dagelijkse aanlandingen varieerden in september van 1.321 ton (op 15 september) tot 6.904 ton (op 12 september). Daar tussen een enkele keer een dagaanbod van 30 en 41 ton. De geringe hoeveelheden zijn afkomstig van kleinere vaartuigen die incidenteel met het ringnet een trekje doen en ternauwernood 10 tot 20 ton kunnen opslaan. Overigens zijn er ook relatief kleine vaartuigen van nog geen 18 meter die probleemloos 60 tot 80 ton makreel in de zeewatergekoelde tanks kunnen opslaan.


Egersund en Florø

Desalniettemin komt het gros van de aanlandingen van grote Noorse purse-seiners, zoals de nog vrij nieuwe T-55-G ‘Odd Lundberg’ die op 14 september met 230 ton makreel naar een van de vele aanlandingsplaatsen stoomde. De fabrieken in Egersund en Florø draaien op volle toeren, maar ook de noordelijker gelegen fabrieken.

Naast de eigen vloot voeren ook Schotse en Zweedse trawlers makreel aan in Noorwegen. Enkele Zweden en Denen zijn wat meer actief op het vangen van haring.


Veel pelagische vis

De fabriek van Global Florø AS kreeg van 1 augustus tot 15 september liefst 22.000 ton pelagische vis te verwerken. Veel makreel, maar ook horsmakreel en volle haring.

De gloednieuwe Deense S 264 ‘Astrid’ viste begin september voor de Britse oostkust op Engelse walharing, en de eveneens in Skagen geregistreerde S 144 ‘Themis’ voerde op 19 september 900 ton volle haring aan bij Pelagia AS Egersund Seafood.


Voor de Noren loopt het makreelseizoen van april tot november. Daarna zullen Schotse trawlers ongetwijfeld makreel blijven aanlanden in Noorwegen. Tot 19 september was er een door buitenlandse trawlers aangelande hoeveelheid van 52.796 ton makreel gerapporteerd.


W.M. den Heijer

H De T-55-G ‘Odd Lundberg’ loste op 14 september 230 ton makreel.