‘Realiteit

is ver te

zoeken’


BRUSSEL – Onrealistische en onhaalbaar. Dat zeggen de belangenkoepels EAPO en Europêche over de aanbevelingen van een Europese ‘expertgroep’ aan de Europese Unie voor duurzame financiering van visserijactiviteiten.


De zogeheten ‘EU-Taxonomie’ moet een instrument worden dat bedrijven en investeerders helpt bij het identificeren van projecten en economische activiteiten die een positief effect hebben op het klimaat en het milieu. In 2020 heeft de Europese Commissie deskundigengroepen opgericht die daarvoor criteria op moeten stellen, ook voor activiteiten in de landbouw en de visserij. In de deskundigengroep voor de visserij zitten echter geen belanghebbenden uit de visserijsector, maar alleen vertegenwoordigers van ngo's. Het steekt de koepels dat de EC de deskundigengroepen niet wil uitbreiden met vertegenwoordigers van de sector. Het gebrek uit expertise gaat zich wreken. ,,De aanbevelingen die naar buiten gekomen zijn vormen een verlanglijstje van onrealistische en onhaalbare doelen en staan ver van de visserijrealiteit’’, zegt Javier Garat, voorzitter van Europêche. De sector herhaalt dat de EC de relevante EU-adviesraden die gespecialiseerd zijn in visserij moet raadplegen.

Als voorbeelden van naar buiten gekomen aanbevelingen noemen de koepels: 100 procent waarnemers aan boord, no-take zones, discardban en een afwijzing per definitie van bodemtrawlvisserij als een duurzame activiteit. Als de aanbevelingen worden aangenomen wordt het voor banken lastiger om financieringen van visserij-activiteiten te rechtvaardigen, nog los van het feit dat de overgrote meerderheid van de visserijsector in de EU niet in staat zal zijn om aan de criteria te voldoen.