H Op drie locaties rond Vlaardingen zijn deze twee prototypes geplaatst.
H Op drie locaties rond Vlaardingen zijn deze twee prototypes geplaatst. nn

Prototypes vangtuigen getest

Rivierkreeft vangen zonder bijvangst?

DELFT/VLAARDINGEN – Zo veel mogelijk rivierkreeften vangen zonder bijvangst van vis. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft vorige week twee prototypes vangtuigen te water gelaten om te testen of ze aan die eis voldoen.


Ook in de wateren van Delfland - grofweg tussen Hoek-van Holland, Rotterdam, Zoetermeer en Wassenaar - leven grote aantallen exotische rivierkreeften. Ze horen hier niet, maar voelen zich prima thuis in de Nederlandse wateren en verspreiden zich razendsnel. 

De kreeften brengen schade toe aan watergangen, oevers en waternatuur, wat weer slecht is voor de veiligheid, de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit. Hoe vang je die ongewenste indringers effectief weg, tegen redelijke kosten en zonder bijvangst van vis?

Delfland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schreven hiervoor een zogeheten ‘challenge’ uit en ontvingen daarop maar liefst 139 ideeën voor kreeftenvangsttuigen. Na testen bij Wageningen Universiteit van diverse prototypes zijn vorige week woensdag bij een vangpilot op elk van drie locaties rond Vlaardingen de twee beste vangmiddelen uit die tests ingezet. De tuigen moeten zowel kleine als grote kreeften vangen, weinig tot geen bijvangst hebben, zo diervriendelijk mogelijk zijn en goed inzetbaar zijn in verschillende typen wateren.

Als dat allemaal lukt, zullen het Hoogheemraadschap Delfland en LNV het beste vangmiddel verder ontwikkelen, in een grotere oplage produceren en in 2023 inzetten bij het vervolg van het afvangen van rivierkreeften.


Beroepsvisser

De nieuwe, selectieve vangmiddelen zijn onderdeel van het onderzoek van Delfland en partners naar de effecten op de populatie van het intensief vangen en uit het watersysteem verwijderen van de exotische rivierkreeften. 

Met honderden meer traditionele korven en fuiken zijn de afgelopen drie maanden al veel rivierkreeften afgevangen in het onderzoeksgebied. Beroepsvisser Wilkin den Boer uit Nieuwerkerk aan den IJssel is daar intensief bij betrokken, in opdracht van advies- en onderzoeksbureau ATKB.

De meeste gevangen kreeftjes worden verkocht voor consumptie, een deel wordt na gemerkt te zijn weer teruggezet ten behoeve van het onderzoek naar de populatiegrootte en het verloop daarin. 

Woensdag 28 september worden deze korven en fuiken voor het laatst gelicht en stopt dit deel van het onderzoeksproject voorlopig, om in het voorjaar van volgend jaar weer verder te gaan. Ook de twee prototypes worden een dezer dagen weer uit het water gehaald.