Afbeelding
GvdB

Nieuw Deens controleschip

‘Nordsøen’ gedoopt en in de vaart

HVIDE SANDE – Denemarken heeft een nieuw multipurpose inspectievaartuig: de ‘Nordsøen’, de vervanger van het oude controlevaartuig ‘Vestkysten’. Samen met de kleine collega-schepen ‘Havternen’ en ‘Havørnen’ wordt de ‘Norsdsøen’ belast met onder meer het controleren van vistuigen, vangsten en logboeken van vissers in de Noordzee, het Skagerrak en het Kattegat, het toezicht houden op verboden gebieden, het nemen van monsters, milieucontroles en het deelnemen aan reddingsoperaties op zee. Daarnaast zal het schip ook deelnemen aan internationale controletaken in de Noord-Atlantische Oceaan.

Het casco van het schip is gebouwd in het Poolse Gdansk, de afbouw gebeurde bij Hvide Sande Ship Yard Steel Service in Hvide Sande. De ‘Nordsøen’ is 64 meter lang en 11 meter breed. Er is accommodatie voor maximaal 14 personen, de standaardbemanning is negen man. Het vaartuig wordt gedeeltelijk elektrisch aangedreven en de snelheid gaat tot 18 knopen. Totale kosten: 23,5 miljoen euro. De thuishaven is Thyborøn.


De Deense overheid meldt harder te zullen gaan optreden tegen Nederlandse vissers. Dit jaar zijn al 24 overtredingen door bokkers vastgesteld, verklaarde het Deense ministerie van Voedsel en Landbouw vorige maand.