H De CC 919999 'Scombrus' in de Haringhaven in IJmuiden.
H De CC 919999 'Scombrus' in de Haringhaven in IJmuiden. GvdB

Trawlers in de Pacific maken laatste reizen

Op de nazomerharing voor de export

KATWIJK/SCHEVENINGEN/IJMUIDEN – Zoals vrijwel altijd is het de haring die het makkelijkst te vangen is in Europese wateren en is het met de horsmakreel iets minder. Twee trawlers vissen in noordwest-Afrikaanse wateren en de visserij in de Pacific loopt op z’n einde omdat het toebedeelde quotum is opgevist.


De vloot van Parlevliet & Van der Plas is weer het meest verspreid. Zuidoost van de Shetlands zit de ROS 170 ‘Annie Hillina’ in een goeie visserij op haring. Met een volle bak haring kwam de KW 172 ‘Dirk Dirk’ afgelopen maandag binnen in de haven van het Duitse Bremerhaven. Na het lossen gaat de trawler in dok, ook in Bremerhaven. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ zoekt zuid van Ierland boven in De Golf al enkele weken naar horsmakreel, en dat gaat volgens directeur Diek Parlevliet gepaard met veel zoekwerk.

De ROS 785 ‘Helen Mary’ vist deze maanden in de wateren van Marokko, maar stond deze week vanwege schade aan de schroef nog in dok in Las Palmas op Gran Canaria. Parlevliet hoopte dat het schip eind deze week weer naar zee kan.

De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ en de KL 855 ‘Margiris’ zijn de campagne in de zuidelijke Pacific aan het afronden. De KL 855 kwam vorige week vrijdag aan in de haven van het Chileense Iquique en zou na het lossen uitgaan voor de laatste reis in deze regio. De GDY 151 is al bezig aan de laatste reis. Het quotum raakt vol. De twee schepen zullen na het afronden van de reizen aan de verre stoom naar huis beginnen. De campagne was succesvol, wat wil zeggen dat de visserij goed is geweest.


Britse oostkust

Ook rederij W. van der Zwan & Zn. heeft de beide schepen verspreid. De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ vist op de Noordzee voor de Britse oostkust op de late zomerharing en zit midden in de reis. De visserij is goed, weet directeur Wim van der Zwan te melden. De haring waar nu op gevist wordt is vooral bestemd voor de export naar Afrika.

Redelijke tot goede visserij is ook voor de SCH 6 ‘Alida’ voor de kust van Marokko. Waar eerder vooral sardine wordt gevangen is het nu overwegend makreel en horsmakreel, die iets verschillen van de makreel en horsen in Europese wateren. Ook de SCH 6 zit halverwege de reis.


Het Kanaal

Cornelis Vrolijk richt zich op haring en horsmakreel en een enkele plichard, maar de makreel staat in de startblokken. De SCH 123 'Zeeland’ loste deze week haring in IJmuiden, en gaat de komende reis weer 'een plukje' haring vangen en dan op makreel. De SCH 81 'Carolien' zit ook op de haring aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk, evenals de FC 716900 'Prins Bernhard'.

In hetzelfde gebied zit ook de H 72 'Frank Bonefaas' op haring, en die zou een dezer dagen al overschakelen op makreel. Na een lange binnenlig in IJmuiden zal de CC 919999 'Scombrus' aanstaande maandag vertrekken voor een combi-reis op haring en makreel.

De Wirons leggen zich toe op horsmakreel in Het Kanaal, en die laat zich iets beter vangen hier dan verder om de west. De H 1100 'Wiron 5' loste in IJmuiden, de H 2200 'Wiron 6' loste in de officiële thuishaven, het Britse Hull. De SCH 27 'Wiron 1' vist in Het Kanaal op horsmakreel en laat de pilchards ook niet aan zich voorbij gaan.