H De kronkellijn met AIS-punten op het rechterkaartje is van de Kustwacht en gemaakt met GPS WGS84-kaartsysteem; deze in het proces-verbaal weergegeven koers kan de kotter onmogelijk hebben afgelegd. De kronkel/uitschieter op de kaart moet als een storing in de ontvangst worden gezien. De gele en zwarte lijn zijn de AIS-lijn van het platform K-14 (GPS ED50-kaartsysteem).
H De kronkellijn met AIS-punten op het rechterkaartje is van de Kustwacht en gemaakt met GPS WGS84-kaartsysteem; deze in het proces-verbaal weergegeven koers kan de kotter onmogelijk hebben afgelegd. De kronkel/uitschieter op de kaart moet als een storing in de ontvangst worden gezien. De gele en zwarte lijn zijn de AIS-lijn van het platform K-14 (GPS ED50-kaartsysteem). Andries de Boer

Vrijspraak schending veiligheidszone boortoren

Bewezen koers op zee bestaat niet

AMSTERDAM/URK – De rechtbank heeft de schipper van de RN 1 ‘Sola Fide’ vrijgesproken van schending van de 500 meter veiligheidszone rond het onbemande gasplatform L9-FB-1. Een bewezen koers op zee bestaat niet.


Op basis van een deskundigenverklaring bepleitte trouwens ook de officier van justitie vrijspraak. De door de rechter-commissaris benoemde deskundige verklaarde dat door te veel onbekende en onzekere factoren niet met zekerheid is te zeggen dat de RN 1 door de veiligheidszone was gestoomd. Een bewezen correctie routelijn is er niet, en het is zeer goed mogelijk dat de koers buiten de zone viel. De Urker schipper werd bijgestaan door mr. Bart van Tuinen.

De Kustwacht had de schipper aangeklaagd omdat de RN 1 in juni 2018 bij het uitstomen naar de visgronden zo’n 160 seconden door de veiligheidszone van het boorplatform bij het verkeersscheidingsstelsel zou zijn gestoomd. De politie maakte vier maanden later een proces-verbaal op. Op de kaart in het dossier is een vreemde kronkel in de koers van de RN 1 te zien.

De deskundige maakte duidelijk dat de Kustwacht niet kan bewijzen dat de aangegeven positie de werkelijke positie van de kotter is geweest. De in het proces-verbaal weergegeven koers kan de kotter onmogelijk hebben afgelegd. De kronkel/uitschieter op de kaart moet als een storing in de ontvangst worden gezien.

Bovendien zit er een onacceptabel verschil tussen de gebruikte registratiesystemen. Dat betreft het verschil tussen enerzijds de positie van het boorplatform op de elektronische zeekaart gebruik door schepen en door de Kustwacht, en anderzijds de (verouderde) elektronische zeekaart zoals gebruikt vanuit het NAM-controlecentrum gestationeerd op het platform K-14. Dit verschil in afstand is volgens het deskundigenrapport tenminste 123 meter.

De RN 1 vaart met een GP80 GPS en een FA 150 AIS, beide van Furuno, waarbij de fabrikant een basis onnauwkeurigheid beschrijft van +/- 10 meter gedurende 95 procent van de tijd met een HDOP van kleiner of gelijk aan 4. HDOP (Horizontal Dilution of Precision) is een maat voor goed zichtbare satellieten die laat aan de horizon staan. Hoe kleiner het getal hoe hoger de nauwkeurigheid van de posities.

Alleen wanneer alle factoren ideaal zijn, dan wordt de door de fabrikant opgegeven nauwkeurigheid gehaald. Maar alle factoren zijn nooit allemaal ideaal. De satellieten kunnen te dicht bij elkaar staan, ze kunnen ook te dicht bij de horizon staan. En omdat de satellieten niet op vast plaatsen aan het firmament staan is het ook mogelijk dat er maar 4, 3 of zelfs maar 2 satellieten voor deze GPS/AIS zichtbaar zijn. Omdat het schip door de golven heen en weer gaat wordt er altijd tegen schippers gezegd dat ze rekeningmoeten houden met een onnauwkeurigheid van 5x de door de fabrikant opgegeven maximale nauwkeurigheid. Voor de AIS FA kan dit dus 50 meter vanaf de werkelijke positie zijn.



ONDERZOEKSVRAGEN 

RECHTER-COMMISSARIS

- Hoe nauwkeurig en betrouwbaar is de plaatsbepaling van het vissersschip Sola Fide die volgt uit het proces-verbaal van waarneming van de Nederlandse Kustwacht op 26 juni 2018?

- Kan het vissersschip gelet op haar gewicht en afmetingen met een snelheid van 10 knopen de in het proces-verbaal weergegeven koers hebben afgelegd?

- Ligt het boorplatform L9-FB-1 in het midden van de veiligheidszone en zo nee kunt u daar een verklaring voor geven.


Afbeelding
Afbeelding
H De in het proces-verbaal weergegeven koers kan de kotter onmogelijk hebben afgelegd. De kronkel/uitschieter op de kaart moet als een storing in de ontvangst worden gezien.