Investeren in

aquacultuur

Bangladesh


DEN HAAG – Nederlandse en Bengaalse bedrijven gaan 6 miljoen euro investeren in de ontwikkeling, groei en verduurzaming van de aquacultuur in Bangladesh.


Daartoe is vorige week in de Nederlandse Ambassade in Bangladesh officieel FoodTechBangladesh gelanceerd, een vierjarige samenwerking tussen Nederlandse en Bengaalse bedrijven. Het partnerschap wordt geleid door Larive International BV, en gezamenlijk investeren de partners 6 miljoen euro in de aquacultuursector van het Aziatische land.

De partners zijn verwerker Aftab Bahumukhi Farms, exporteur Gemini Sea Food, visvoerfabrikant Nutreco, ontwerper en bouwer van viskwekerijen Viqon en adviesbureaus LightCastle Partners en Larive International. Deze partijen zullen in Bangladesh drie zogeheten Centers of Excellence oprichten om diverse, verbeterde en duurzamere technieken voor het kweken van vis te demonstreren.

Er zal onderzoek gedaan worden naar de lokale toepasbaarheid van voedersupplementen, aquaspecialiteiten en antibioticavervangers, en viskwekers en boeren zullen technische assistentie en training ontvangen. Ook zal het partnerschap een voerproductielocatie nabij Dhaka upgraden om de beschikbaarheid van, in eigen land geproduceerd, gespecialiseerd visvoer te vergroten.

FoodTechBangladesh wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Bangladesh en moet bijdragen aan het verbeteren van de technische en commerciële prestaties van boeren en viskwekers in het land, de voedselzekerheid en duurzamer watergebruik. Ruim 1.600 lokale viskwekers en boeren krijgen training in de Centers of Excellence. Daarnaast heeft het partnerschap het doel de verliezen na de oogst te verminderen door viskwekers en boeren rechtstreeks te verbinden met afnemers.




9-10 september: Botterdagen Elburg

14-16 september: Landbouw- en Visserijraad in Praag

14-16 september: Seafood Expo Asia in Singapore

15 september: Scheepsmotorenevent 2022 in Hendrik-Ido-Ambacht

22 september: Opening oesterseizoen 

23 september: Internationale Seafoodconferentie Visfederatie, Utrecht

26 september: Landbouw en Visserijraad

26 september-2 oktober: Bewuste Visweek

30 september: Presentatie Visserij in Cijfers

3 oktober: Symposium Waddenacademie in Nes

5 oktober: Noordzeeoverleg

7-8 oktober: Holland Fisheries Event op Urk

8-15 oktober: Dutch Food Week

17-23 oktober: Nationale Mosselweek

16-21 oktober: Visserijweek Workum

3-4 november: Noordzeedagen in Wageningen

9 november: Noordzeeoverleg

14 december: Noordzeeoverleg