H Drukte in Kortenhoef voor het enige echte Nederlands Kampioenschap Palingroken.
H Drukte in Kortenhoef voor het enige echte Nederlands Kampioenschap Palingroken. Harld Roling

Broers Henk-Gert en Kees de Graaf heersen in de Top 5

Tachtig palingrokers in

pittoresk Kortenhoef


KORTENHOEF - Henk-Gert de Graaf uit Bunschoten-Spakenburg is de winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap Palingroken. Aan de wedstrijd afgelopen zaterdag in Kortenhoef deden 80 palingrokers mee.

Het Nederlands Kampioenschap Palingroken wordt jaarlijks georganiseerd in het oude dorpje Kortenhoef, nabij Hilversum. De organisatie, de Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC), verwelkomt ieder jaar rond de honderd deelnemers, uit heel Nederland, en dit jaar zelfs twee uit de Verenigde Staten. De aansprekende wedstrijd en de mooie ligging midden in een plassengebied staan garant voor een grote toeloop van publiek.

Bij de twintig beste palingrokers overheersten zoals gebruikelijk de voormalige Zuiderzeeplaatsen. Behalve de eerste prijs voor Henk-Gert de Graaf was er de vierde plaats voor broer Kees. George van der Luijt uit Noordwijk werd tweede, Maarten van den Berg uit Harderwijk derde. Jan Kos uit de VS (komt oorspronkelijk uit Huizen) maakte de Top 5 compleet. Broer Pieter Kos eindigde op de elfde plek.

Elk jaar is er ook veel aandacht voor de Presentatieprijs. Een aparte jury buigt zich over de algehele presentatie, de uitvoering van de rokerij en de hygiëne (netheid, inpakpapier en koeling). Tot genoegen van de organisatie ging de prijs naar twee broers Sonnemans uit Kortenhoef zelf, de Ankeveense Smoking Brothers. 

(Foto’s: Harld Röling)

H Rechts winnaar Henk-Gert de Graaf, samen op de foto met broer Kees, die vierde werd.
H De jury - met de palingprofessials Alex Koelewijn (Spakenburg), Peter van den Berg (Harderwijk) en Jan Schilder (Enkhuizen) - buigt zich over de gerookte wedstrijdpalingen.