H Het laatste (besloten) werkbezoek van Staghouwer als minister. Van links naar rechts: Harold Broere (ZK 5), Lammert Bolt (ZK 14), Henk Buitjes (ZK 37), Matthijs Seijlhouwer (LNV), Alfred Buitjes (ZK 37), Henk Staghouwer, Tjeerd Visser (WL 39), Johan Rispens (ex-ZK 18), Hans Poepjes (WON 77) en Johan Seepma (OL 5).
H Het laatste (besloten) werkbezoek van Staghouwer als minister. Van links naar rechts: Harold Broere (ZK 5), Lammert Bolt (ZK 14), Henk Buitjes (ZK 37), Matthijs Seijlhouwer (LNV), Alfred Buitjes (ZK 37), Henk Staghouwer, Tjeerd Visser (WL 39), Johan Rispens (ex-ZK 18), Hans Poepjes (WON 77) en Johan Seepma (OL 5). Henk Buitjes

Staghouwer bij noordelijke garnalenvissers, laatste werkbezoek als minister

Over stikstof, steun en wisselgeld

LAUWERSOOG – Henk Staghouwer bracht zaterdagmorgen een bezoek aan Lauwersoog, om met een aantal noordelijke garnalenvissers actuele kwesties door te spreken. Na het weekend bleek het zijn laatste werkbezoek als visserijminister te zijn. De uitnodiging was van Johan Rispens (ex-ZK 18/ZK 8) en Henk Buitjes (ZK 37), die allebei via social media contact met Staghouwer blijken te onderhouden. Als voormalig Groninger gedeputeerde is Staghouwer goed bekend met de vissers die Lauwersoog als thuishaven hebben. Buitjes doet verslag.


,,Minister Staghouwer liet zich bijstaan door Matthijs Seijlhouwer, teamcoördinator Kustvisserij en Natuur van het ministerie van LNV. Het was een gesprek zonder bestuurders, zodat de minister van onderop eens goed geïnformeerd kon worden over wat er allemaal speelt binnen de garnalenvisserij.

Als eerste stond de nieuwe Wnb-vergunning en de daaraan gekoppelde stikstofeisen op de agenda. De vissers noemden alle bezwaren die er zijn tegen de voorgenomen stikstofeisen, waarvan velen ook bij de minister bekend zijn, en vroegen om uitstel van de maatregelen tot het einde van de looptijd van de nieuw af te geven Wnb-vergunning. De minister gaf aan dat uitstel voor zes jaar niet haalbaar is, maar dat hij zich voor uitstel van drie jaar wel hard wil maken bij z’n collega-minister, mevrouw Van der Wal.

‘Maar dan moet er wel wat tegenover staan, want de visserij geloven op hun woord is passé’, zei de minister er gelijk achteraan. De afgelopen jaren heeft de visserij zich niet altijd als een betrouwbare partner opgesteld, is het verwijt van zowel LNV als ook de natuurorganisaties. ‘Ik moet wisselgeld hebben, wil ik wat voor jullie kunnen betekenen. En dat moet ook bindend zijn.’ De minister vroeg ons om dit met onze organisaties en bestuurders te bespreken, omdat die uiteindelijk de aanspreekpunten namens de visserij zijn. Maar tot nu toe hebben de PO’s alleen maar uitstel gevraagd en verder niets; geen wisselgeld in ieder geval om het bespreekbaar te maken bij Van der Wal.


Vertrouwen ontbreekt

De garnalensector heeft vooral behoefte aan rust en toekomstperspectief. Een langetermijnvisie, zoals bij de mosselvissers, zou een zegen zijn. Maar hierbij hoort wederzijds vertrouwen, tussen vissers, overheid en natuurorganisaties, en dat ontbreekt binnen de garnalenvisserij blijkt tijdens de gesprekken. 

Een goede fraudebestendige black box, zoals ook in de mosselsector, is cruciaal. Maar die ontbreekt op de garnalenvloot, terwijl deze black box wel te leveren is. Beide heren van LNV geven aan zich hard te willen maken voor de introductie van een black box die voldoet aan de eisen zoals in de mosselsector gebruikt wordt en deze ook verplicht te stellen.

Om te komen tot verminderde visserijdruk in de Natura 2000 gebieden, valt er met de minister ook te praten over een verdere sanering van de garnalenvloot; zowel GK als GV. Maar dan moet de ring om de GV-vergunningen wel blijven bestaan, want anders kan er nooit sprake zijn van sanering en verlichting van visserijdruk van de Noordzeegarnalenvisserij. Het ministerie is, net als de garnalenvissers, niet gelukkig met het proefproces dat de Nederlandse Vissersbond voert om deze ring af te schaffen.


Kabinet dwars

Als laatste onderwerp wordt het uitblijven van enige vorm van tegemoetkoming in brandstofkosten besproken. Vanuit Duitsland is bekend dat de bedragen ook daadwerkelijk op de rekeningen van de vissers zijn gestort. Dit verschil in steun zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen de (garnalen)visserij. 

Ook hier zegt de minister dat hij wel wil en ook nog steeds bezig is de subsidie voor elkaar te krijgen, maar dat het kabinet dwars ligt om de aangenomen motie over een overbruggingsregeling uit te voeren.


Repareren

Aan het eind van het gesprek krijgen zowel Staghouwer als ambtenaar Matthijs Seijlhouwer een volle boetnaald met rood garen overhandigd. Het rode garen staat voor de visserij in nood, de volle boetnaald is symbolisch voor beide heren om te repareren wat er te repareren valt voor de visserij. 

Aan het eind van de ochtend wordt er nog een bezoek gebracht aan de WL 39 van Tjeerd Visser, waar Staghouwer op de hoogte wordt gesteld van de dagelijks gang van zaken aan boord van een garnalenkotter.''

Staghouwer

stapt op

DEN HAAG - Henk Staghouwer is maandagavond opgestapt als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In zijn verklaring noemde hij ook specifiek visserij. Zijn portefeuille wordt tijdelijk waargenomen door Carola Schouten, die in het vorige kabinet tot januari LNV-minister was en nu minister voor onder andere Armoedebeleid is.