Frans en Frans Komen met fotograaf Michael Rhebergen op de tentoonstelling in Het Kunstgemaal.
Frans en Frans Komen met fotograaf Michael Rhebergen op de tentoonstelling in Het Kunstgemaal. GH

‘The Last Fishermen’ aan de IJssel

Algemeen

BRONKHORST/TWELLO - De familie Komen komt naar buiten. Eerst werd hun riviervisserijbedrijf met succes aangemeld als immaterieel erfgoed van Nederland. En vijf jaar lang mocht fotograaf Michael Rhebergen met vader en zoon Frans Komen mee het water op. Het fraaie resultaat is het fotoboek ‘De laatste riviervissers’, dat vorige week werd gepresenteerd. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling ‘The Last Fishermen’ in het Kunstgemaal in Bronkhorst, te zien tot 20 november.

Dit weekend – 10 en 11 september - wordt tijdens de landelijke Open Monumentendagen ook een expositie over de riviervisserij ingericht bij Natuurerf de Ziele’ in Twello. De opening is door de burgemeester van Voorst. Het passende thema dit jaar is ‘Duurzaamheid duurt het langst’. Vader en zoon Komen schitteren bovendien in een documentaire van TV Gelderland die deze dagen ook wordt vertoond.

Om vandaag de dag beroeps(binnen)visser te blijven, moet je niet alleen je vak verstaan. Minstens zo belangrijk is – helaas - dat je juridisch een toontje mee kan blazen. Frans Komen senior (1953) en zijn vrouw Paula met hun zoon Frans junior (1981) weten daar alles van. ,,Met alle dreiging en ellende op de achtergrond hebben wij elkaar in de ogen gekeken, en gezegd dat het hoog tijd wordt voor een charmeoffensief. Iedereen laten zien hoe mooi het vissersleven is, want de mannen willen doorgaan’’, vertelt Paula op het terras van het Kunstgemaal, een bijzondere locatie aan de IJssel, vlak bij het pontje van Bronkhorst naar Brummen.

Frans en Frans zijn natuurmensen pur sang. Toch is Frans senior pas eerste generatie visserman, zijn vader had een technisch handelsbureau.. Hij begon zijn loopbaan echter in de assurantiewereld, samen met Paula, een start waar ze tot op de dag van vandaag profijt van hebben. Woonachtig pal aan de IJssel was Frans senior van jong af aan echter al in de weer met fuikjes, de gevangen paling verkocht hij aan een markthandelaar in Elburg. Later ging hij ook wel eens met een Urker Noordzeekotter naar zee.

Vandaag de dag bevissen vader en zoon een groot gebied, van het IJsselmeer (daarom is het kotternummer gewijzigd van DV 1 naar UK 7) tot het Gelders rivierengebied. Rond de millenniumwisseling wist de familie Komen enkele ‘oud-zakelijke rechten’ te kopen, waardoor ze ook op schubvis mogen vissen en schriftelijke toestemmingen verlenen aan sportvissers. Commerciële visserij op de IJssel is vanwege de dioxinekwestie echter verboden. Op hun ‘thuisrivier’ zijn de Komens alleen actief voor onderzoeksdoeleinden.

‘De laatste riviervissers’ is het eerste fotoboek van Michael Rhebergen. Het is gelardeerd met anekdotes van Rhebergen tijdens de visserijdagen en dagboekaantekeningen over vangsten van Frans Komen. 

Rhebergen presenteert zich als documentairefotograaf en visueel onderzoeker, aan het visserijproject met de familie Komen werkte hij zeven jaar.

De laatste riviervissers

Uitgever: Blauwdruk, 2022
Hardcover: 136 pagina’s
Taal: Nederlands
Afmetingen: 26 x 21,5 cm

Prijs: 27,50 euro

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, Prins Bernhard Cultuurfonds, Pictoright Steunfonds & Rudolf H. Schmidtfonds

Afbeelding
Afbeelding
Het Kunstgemaal aan de IJssel bij Bronkhorst.