Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) trekt aan de bel

Zorgen over de toekomst van flyshootvisserij

BRUSSEL – Grote zorgen over de flyshootvisserij, een efficiënte visserijtechniek die juist jarenlang werd geprezen vanwege het relatief lage brandstofverbruik en minimale bodemberoering.


Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) trekt aan de bel, omdat er deze maand voorstellen in stemming worden gebracht om de flyshootvisserij in de Franse territoriale wateren te verbieden. ,,Er is alle reden tot zorg, temeer nu een ngo als Bloom hier ook op is gedoken en via social media aan het pushen is’’, aldus Van Dalen.

Als onderdeel van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de Europese Unie staat verlenging van de toegang tot elkaars viswateren op de agenda. Op een rapport daarover heeft Caroline Roose (Frans EP-lid namens de Groenen) echter een aantal amendementen ingediend, waarin concreet wordt voorgesteld de flyshootvisserij binnen de 12 mijlszone van Frankrijk te verbieden. De Franse voorzitter Pierre Karleskind van de Visserijcommissie heeft in een overleg met Van Dalen – vicevoorzitter van de Visserijcommissie – aangegeven voor die amendementen en dus voor een flyshootverbod te gaan stemmen. Die stemming is op maandag 11 juli, na de zomer volgt de plenaire stemming. De Franse 12-mijlszone is van groot belang voor Nederlandse flyshooters die in het winterhalfjaar actief zijn in Het Kanaal.

Van Dalen: ,,Dit is een radicale verandering in het Europese visserijbeleid, het is niet passend om zoiets via een achterdeurtje te regelen. Want je kan wel nagaan dat een verbod in Franse wateren voor een bepaalde visserijtechniek een domino-effect teweeg gaat brengen bij andere lidstaten. Vanwege de gemeenschappelijk markt hebben EU-vissers al tig jaar toegang tot elkaars wateren. Het weren van een bepaalde visserijmethoden gaat volledig in tegen het Europese gedachtengoed.''

Van Dalen geeft de moed niet op, en put hoop uit de weerstand vanuit de overkoepelende Franse visserijorganisatie Comité National des Pecheches (CNP) Maritimes et des Elevages Marins. Wat nu? ,,We zetten alles op alles om het kwartje de goede kant op te laten rollen. Maar het wordt erg spannend. Niet alleen de Groenen, maar ook links en waarschijnlijk ook de rechtse fractie ID zijn voor een verbod op de flyshootmethode. De liberale fractie Renew is verdeeld, de positie van de Socialisten is nog onduidelijk. Mijn eigen grote EVP-fractie zou dus wel eens het verschil kunnen maken, maar daar zit ook een Fransman in. Geografisch gezien omarmen noordelijke parlementariërs de flyshootvisserij.''

Voor eigen flyshooters langer dan 25 meter heeft Frankrijk de 12 mijlszone al gesloten. In de amendementen waarover gestemd gaat worden gaat het om een algemeen verbod. Commissievoorzitter Karleskind vindt het discriminerend dat het verbod alleen voor schepen groter dan 25 geldt.


Flyshooters hebben recent ook al voor de kiezen gekregen dat deze techniek op basis van de verordening Technische Maatregelen niet meer toegestaan is in de scholbox en de 12-mijlszone boven de 51 NB. VisNed-directeur Geert Meun verzucht: ,,Als we als Nederland niet krachtig bezwaar maken en hard knokken voor hetgeen de flyshoot de hele tijd al doet, dan dreigt flyshoot de puls achterna te gaan.