Noorwegen

en Faeröer

verhogen

aandeel in

makreel-TAC


BRUSSEL – De EU-visserijindustrie wil dat de EU onmiddellijk stappen onderneemt tegen Noorwegen en de Faeröer vanwege het eenzijdig verhogen van hun aandeel in de makreel-TAC.


Vorige week besloten Noorwegen en de Faeröer hun toch al groot aandeel in de makreel-TAC eenzijdig te verhogen met respectievelijk 35 procent en 16,0 procent. 

Het eigenstandig verhogen van de quota zorgt er al jaren voor dat de wetenschappelijk geadviseerde makreel-TAC (dit jaar 794.920 ton) ruim wordt overschreden en dat er geen nieuwe verdeelsleutel overeengekomen kan worden.

Van de kuststaten die op makreel vissen houden vooralsnog alleen de EU en het Verenigd Koninkrijk zich aan de geadviseerde quota.


Handelsmaatregelen

De Europese pelagische industrie, bij monde van de koepels EAPO en Europêche, vindt het gedrag van Noorwegen en de Faeröer onacceptabel, vreest voor overbevissing van dit belangrijkste pelagische bestand en vindt dat de EU handelsmaatregelen moet overwegen. 

Beide kuststaten baseren zich op het principe van ‘zonal attachement’ ofwel de periode dat een bestand zich ophoudt in de EEZ van een kuststaat, en vinden dat zij recht hebben op een groter aandeel omdat de makreel zich de laatste jaren meer in de wateren van Noorwegen en de Faeröer ophoudt. 

Volgens recent wetenschappelijk inzicht echter zijn de onderliggende data voor deze aannames onvolledig en voor meerdere uitleg vatbaar.