Afbeelding
Annie de Ronde

Vijfde generatie Van Duivendijk treedt aan

Dirk en Leen van Melis zwaaien echt af


BRUINISSE - De broers Dirk (70) en Leen van Duivendijk (65), zonen van Melis, hebben vorige week vrijdag tijdens een ongedwongen samenzijn afscheid genomen van hun familiebedrijf Scheepswerf Van Duivendijk in Bruinisse. Daarmee is de vierde generatie Van Duivendijk afgezwaaid en de vijfde aangetreden. 

Met een smoesje werd Leen vrijdagmiddag naar de werf gelokt. ,,Het was een leutig leutje. We waren door zoon Jeroen uitgenodigd voor een etentje, samen met de vrouwen. Onderweg naar het restaurant werd ik ontvoerd naar de werf omdat Jeroen zogenaamd eerst nog even wat op moest halen. Toen we bij de werf aankwamen en ik al die mensen bij de barbecue zag had ik het door'', vertelt Leen nog nagenietend.

Zijn eerste karwei waaraan hij als jongeling in 1974 meewerkte was op de TH 6. Deze kustvisser van wijlen Kees Bout werd bij Van Duivendijk van een buiskap voorzien. In de daarop volgende jaren vonden aan de lopende band verbouwingen plaats aan de mosselscheepjes uit die tijd. Verlengen, een nieuwe kop of kont, een waterlosserij of de inbouw van boegschroeven; de agenda stond altijd vol met vaartuigen uit de mosselsector. De laatste ‘prachtige verlenging’ die Leen kan noemen was enkele jaren terug het compleet nieuwe middenschip in de ZZ 6. 

Leen kijkt positief vooruit naar de toekomst voor zijn zoon en neven: ,,De laatste jaren is de mosselvloot hard uitgedund. De leeggevallen plekken worden opgevuld door de pleziervaart, de sportvis- en bruine vloot en andere bronnen. Dat lukt aardig, en we hebben nog niks te klagen om met z’n zessen bezig te blijven.’’

Scheepswerf Van Duivendijk in Bruinisse bestaat sinds 1893, toen Jan van Duivendijk uit Tholen de bestaande scheepswerf van Giel van Wezel in de Steinstraat overnam. Zijn zoon Dirk van Duivendijk liet in 1908 de eerste nieuwe loods buitendijks op de huidige locatie bouwen.


Op de foto scheidende en leidende bedrijfsvoerders van de Bruse scheepswerf Van Duivendijk, met van links naar rechts de jonge Duke (zoon van Michel), Michel (zoon van Dirk), Leen, Dirk (die de laatste vijf jaar nog als adviseur en voor spoedklussen actief was) en Jeroen van Duivendijk.