Afbeelding
nn

Desastreus - lachen om vernietiging van de Noordzee

Urk, 20 mei 2022


Ik heb getwijfeld of ik deze brief zou schrijven, maar ik kan het niet laten. 

Woensdag 18 mei zag in een tweet voorbij komen van de Belgische minister van Energie Tinne van der Straeten met een foto van allemaal lachende bestuurders, en de tekst ‘Historische dag voor Europa, we veranderen de Noordzee in de grootste hernieuwbare energiefabriek’. Iemand retweette de tweet met het volgende commentaar erboven: ‘Desastreus’. En desastreus is het. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat deze mensen zo durven te lachen om de desastreuse beslissing die ze genomen hebben.

Want waar dient de Noordzee nou eigenlijk voor? Ik heb er niet voor geleerd hoor, ik ben gewoon de vrouw van een visserman en denk dat ik een redelijk gezond verstand heb. Volgens mij dient de Noordzee als opvang voor onder andere rivierwater en als leefgebied voor heel veel vis. De zee bepaalt voor een groot deel ons klimaat, is een belangrijke verkeersader voor diverse transporten over de hele wereld en daarbij verdienen onze vissermannen er hun brood door vis te vangen. Die vis wordt door de handel gekocht en verwerkt, dus die verdient er ook weer aan. Daarna gaat het op transport naar klanten; verdienmodel voor transportbedrijven. De vis wordt verpakt in een doosje (verpakkingsleveranciers), krijgt wat ijs of een ijspack mee (ijsmachines), de fabrieken moeten draaien (technisch personeel), de boekhouding moet gedaan worden (administratief personeel) en… 

Zal ik nog even doorgaan met vertellen hoeveel bedrijven geld verdienen met dat visje dat door die paar vissermannen op onze Noordzee gevangen wordt? Nee he, dat kan iedereen toch wel zelf invullen? Behalve dan de bestuurders op bijgaande foto. Die snappen dat niet. Die begrijpen nog steeds niet dat door de hele Noordzee vol te plempen met windmolens je de visindustrie de nek omdraait. En ja, ik weet dat dat al die tijd jullie doel al is en nu lijkt het dan te gaan lukken. Maar misschien brengt mijn brief jullie wel op andere gedachten, dus ik doe toch een poging.

Want die vis, die hebben we nodig! Ten eerste is het ‘t beste scharrelvlees wat je kunt bedenken, want de vis heeft de hele zee om in te zwemmen, ten tweede is het supergezond, ten derde is het ook nog eens heel lekker en ten vierde is de vis die in onze Noordzee gevangen wordt heel duurzaam. De bestanden worden goed beheerd en de ecologische footprint (dat horen jullie graag toch?) is laag, want de vis wordt redelijk dicht bij de deur gevangen. 

Onze bestuurders willen deze hele industrie vernietigen, want dat is precies wat ze gaan doen met de bouw van dit industrieterrein. De gevolgen voor de visserij zullen desastreus zijn, want schepen mogen niet in de buurt van de parken komen in verband met kabels, veiligheid etc. Dus roei je een hele visindustrie uit en de gevolgen lopen door naar alle toeleveranciers. 

Maar dat niet alleen. De fabrieken moeten blijven draaien en mensen willen vis blijven eten. Dus wat gaan we doen? We halen vis uit China, Rusland, Vietnam etc etc. Lekker duurzaam ook toch? Geen vers visje meer, maar bevroren vis die uit alle hoeken van de wereld komt, behalve uit onze eigen Noordzee. Hoezo ecologische footprint?

Daarbij weten we helemaal niet wat de gevolgen van deze immense energiecentrale zullen zijn voor al het leven in zee. Ik kan het wel raden hoor en iedereen die gezond nadenkt kan het ook raden, maar speciaal voor onze bestuurders leg ik toch even uit. Je vernietigt de zee met al het bodemleven dat daar in zit! Die parken moeten gebouwd worden, die kabels worden ingegraven in de bodem (bodemberoering met een viskotter is een doodzonde, maar bodemberoering door duizenden kilometers kabel in te graven is ecologisch verantwoord).

Alle trillingen die dit werk veroorzaakt zullen stress veroorzaken bij het leven in zee, alle geluid die het mee brengt is onbekend voor ze en daarnaast roesten die molens als een gek, want ik kan uit ervaring vertellen dat helemaal niets op termijn bestand is tegen zout water! Al die roest komt in zee terecht en vervuilt de zee enorm. De molens moeten op termijn vervangen worden en kunnen niet hergebruikt worden; waar laten we die vuilnis? 

De vogels vergeet ik helemaal! Die tellen niet mee natuurlijk, want die liggen straks allemaal dood op de zeebodem, dus een probleem dat we niet zien, dat is er niet. Maar o wee als een visserman op het IJsselmeer 1 vogel in zijn net heeft! Dan krijgen we voor het volgende jaar geen vergunning meer, want die vogels moeten beschermd worden tegen die moordenaars van een vissers.

Hebben we de laatste jaren niet geleerd dat het goed is dat we sommige dingen in eigen hand houden? Het is zo belangrijk dat je als land ook kunt rekenen op je eigen vis en vlees en niet afhankelijk bent van derden, want de tijd komt dat je gegarandeerd op je snufferd gaat daarmee!


Beste mensen, dit plan is echt desastreus en mag geen doorgang vinden. Vind andere vormen van energie (kernenergie) die niet onze mooie Noordzee met al het leven dat daarin is vernietigen! 


Het is echt onbegrijpelijk dat jullie kunnen lachen op deze foto en geen moment de gevolgen van jullie keuze beseffen!


Anja Keuter, 

info@liveseafood.nl