H Waddenbeleving rond opvang van bruinvissen in Anna Paulowna.
H Waddenbeleving rond opvang van bruinvissen in Anna Paulowna. Waddenfonds

Waddenbelevingstuin, schelpdierbanken, recycling, scheepswrak

Miljoenen voor natuur en cultuur

LEEUWARDEN - Het Waddenfonds kent ruim 8 miljoen euro subsidie toe aan een tiental projecten. Het gaat om diverse initiatieven in het Waddengebied.


Bouwen met biobouwers omvat het herstel van schelpdierbanken in de Waddenzee met afbreekbaar materiaal. Met biologisch afbreekbaar materiaal worden platforms gecreëerd, waar mossels en andere schelpdieren zich aan kunnen hechten. Een kansenkaart moet duidelijk maken op welke plekken herstel van schelpdierbanken succesvol kan zijn. Bijdrage Waddenfonds: bijna 1 miljoen euro.

In de haven van Lauwersoog wordt met behulp van varende drones drijvend plastic afval verzameld. Bedrijven kunnen zelf ook plastic aanleveren. Dit wordt in een mobiele installatie verwerkt tot dak- en stoeptegels. Extra installaties kunnen eventueel ook in andere havens worden geplaatst. Het Waddenfonds draagt ook hier bijna 1 miljoen bij.

Ook in de Eemshaven wordt een (proef)project opgestart met recycling van onder andere plastic, scheepsafval en visnetten (maar ook zwerfafval, schoenen, mondkapjes, sigarettenpeuken) tot composiet. Bijdrage Waddenfonds: ruim 2 ton.

SOS Dolfijn opent een opvang voor bruinvissen op landgoed Hoenderdaell Anna Paulowna. Daar omheen worden een Waddenbelevingstuin, uitkijkpunt en duinlandschap aangelegd. Bezoekers doen zo kennis op over het waddenlandschap, voedselketens en de vogelrijkdom van het Waddengebied. Het Waddenfonds betaalt 750.000 euro mee.

De Jurk en het Scheepswrak laat bezoekers zien hoe het zeilschip Palmhoutwrak er in de Gouden Eeuw uit zag. In 2009 ontdekten sportduikers een scheepswrak op Burgzand bij Texel. Archeologisch onderzoek wees uit dat het een Nederlands koopvaardijschip was uit de zeventiende eeuw. Het afgeschermde wrak is een Rijksmonument. Via een interactieve website kunnen bezoekers er digitaal ronddwalen. Ook komt er een tv-serie over het schip. Bijdrage Waddenfonds: 55.568 euro.

Op meerdere plekken in de Blauwe Polder op Texel komen proefvelden waar zeewier wordt gebruikt als meststof voor de teelt van aardappelen en wortelen. Het Waddenfonds betaalt 960.000 euro.

In Groningen draagt het Waddenfonds voor 130.000 euro bij aan De Kraak, een reizende multimedia-expositie van de Groningse Stichting Productiehuis Spinbarg. De Kraak verwijst naar een mythische reuzenoctopus en refereert aan de eeuwenoude relatie tussen de mens en de zee. De animatiefilm dompelt bezoekers onder in een magische onderwaterwereld. Daarbij worden verhalen verteld, gebaseerd op volksoverleveringen uit het Waddengebied. De première is in juni in Pieterburen, waarna de filmvoorstelling door het hele Waddengebied reist. Er wordt gerekend op zeker 80.000 bezoekers.

Het lichtschip in de haven van Harlingen wordt een ontmoetingsplek en krijgt een klein theater aan boord. De drijvende vuurtoren, die ook dienst deed als zendschip, kan een alternatief zijn voor het gesloten cultureel centrum in de havenstad. Het Waddenfonds draagt 42.103 euro bij.

H Lichtschip Harlingen.