Hooggespannen

verwachtingen

mosseloogst

hangcultuur


VROUWENPOLDER – Woensdagmorgen 1 juni geeft het Mosselbureau het startschot voor het nieuwe seizoen van de hangcultuurmosselen.


Dankzij de vele zonuren afgelopen voorjaar zijn de verwachtingen bij de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers hooggespannen voor wat betreft de groei van mosselen in sokken aan touwen.

De seizoensstart is bij Proef Zeeland van de familie Schot op Neeltje Jans. Met de ZZ 18 worden die woensdag de eerste hangcultuurmosselen geoogst.

Eregasten bij de seizoensstart zijn twee Vlamingen: foodinfluencer/kok Jelle Beeckman en radio-presentator/kok Sven Ornelis.



100-jarig

jubileum 

VCU


URK – De VCU viert dit weekend het 100-jarig jubileum.

In het vroege voorjaar van 1922 besprak een aantal Urker vissers, die verwaaid lagen in de haven van Terschelling, het plan om te komen tot het oprichten van een coöperatieve in- en verkoopvereniging. Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar is de oprichting van de VCU een eeuw geleden. Deze mijlpaal wordt dit weekend gevierd. 

Vanavond - vrijdag 27 mei - wordt tijdens de receptie het jubileumboek ‘De eeuw van de Visserijcoöperatie Urk' gepresenteerd. Zaterdagochtend is op de Vliestroom een informeel samenzijn onder het genot van een visje en drankje.