Afbeelding
GH

Veiling meischol: 43.000 euro voor Hulphond Nederland

Geloof, hoop en liefde

URK – De veiling van het eerste kistje meischol maandagmorgen bij Visveiling Urk heeft 43.000 euro opgebracht voor Stichting Hulphond Nederland. ,,Gelet op het economisch tijdsgewricht een prachtig bedrag voor een prachtig doel’’, aldus voorzitter Klaas-Jelle Koffeman van de organiserende Stichting Visserijdagen Urk. Laatste bieder was Willem van der Lee van Van der Lee Seafish, een terechte winnaar.

Vrijdag had Koffeman het eerste kistje dikke meischol al veilig gesteld. Afkomstig van zijn neven van de UK 68 ‘Jelle Kornelis’. ,,In geloof en hoop en met liefde gevangen’’, sprak Koffeman over de vangst. Maandagmorgen was er bitter weinig visaanvoer en de veiling was 's morgens voor negen uur al afgerond. Jaap Hakvoort en Joas Post van ROC Friese Poort droegen twee uur later het kistje meischol de mijnzaal binnen. Varia Vis trakteerde op gebakken scholfilet.

Gastheer Peter van Uhm – oud-commandant der strijdkracht, de hoogste militaire functie in Nederland – sprak inspirerend over het belangrijke werk van de hulphonden. De getrainde hulphonden zijn een maatje voor mensen met geestelijke hulpvragen of lichamelijke beperkingen. De gevoelige honden geven de patiënten als het ware hun het leven terug en voorkomen bij mensen met trauma’s of epilepsie erger. Vanuit zijn beroepsachtergrond volgde ook nog een tip van Van Uhm voor ondernemers: blijf scherp, ook na de klok van twaalf, en evalueer regelmatig ook eigen leiderschap.

De Amerikaanse veiling startte met bedragen van 100 euro, daarna 250 euro, 500 euro en vanaf 15.000 euro tot slot met biedingen 1.000 euro. Ekofish deed het openingsbod, ook Van der Zwan, Quotter, UK 184, FD 283, UK 382 boden mee. Geert Meun hield meermalen bordjes van de NSFO en PO Urk/VisNed omhoog. De gemeente Urk – met de burgemeester in de mijnzaal – deed meerdere biedingen. Grotere bedragen kwamen van Werckpost en de vishandel: Kramers’ Seafood, Noordzee International, Urk Export, Dayseaday en dus Van der Lee. Bij 43.000 euro sloeg veilingmeester Gilbert Bastiaanssen af.

In 2019 was de laatste door Stichting Visserijdagen Urk georganiseerde veiling voor het goede doel en tevens pr voor schol, de visserijsector en Urk als geheel. Toen werd een recordbedrag van bijna anderhalve ton neergelegd. Vanwege corona moest Hulphond Nederland twee jaar langer wachten. Hulphond Nederland heeft dertien therapievestigingen in Nederland.


Voorzitter Koffeman tot slot in een dankwoord: ,,Als sector hebben we vaker stormen doorstaan. We zijn gezegend dat we dit nog kunnen en mogen doen voor onze naasten.''

H Beeld van de veiling van het kistje meischol. Bieders kregen een pluchen hondje uitgereikt. Dayseaday maakte de 40.000 euro vol. Van der Lee was de laatste bieder, voordat de veilingmeester op 43.000 euro afhamerde.