H In het midden Paling Patron 2022 Soenil Bahadoer, met rechts van hem zijn voorgangers Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn en Michel van der Kroft van 't Nonnetje in Harderwijk. DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn staat klaar met de versierselen behorende bij het Gilde der PalingPatrons. Links zittend voorzitter Albert Jan Maat van NetViswerk.
H In het midden Paling Patron 2022 Soenil Bahadoer, met rechts van hem zijn voorgangers Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn en Michel van der Kroft van 't Nonnetje in Harderwijk. DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn staat klaar met de versierselen behorende bij het Gilde der PalingPatrons. Links zittend voorzitter Albert Jan Maat van NetViswerk. GvdB

De Lindehof in Nuenen

Soenil Bahadoer Paling Patron 2022


NUENEN – Meesterkok Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen, bijgenaamd de 'spicey chef', is door Stichting DUPAN uitgeroepen tot Paling Patron van het jaar 2022.


,,Paling hoort bij Nederland. Wat is Nederland zonder paling?!’’, roept Bahadoer enthousiast uit nadat hij als nieuwe Paling Patron de bijbehorende oorkonde in ontvangst had genomen. Bahadoer is de derde aan wie deze eer te beurt valt; na de chef-koks Michel van der Kroft van restaurant 't Nonnetje in Harderwijk en Martin Kruithof van restaurant De Lindenhof uit Giethoorn.

De van oorsprong Hindoestaanse Bahadoer (1967) kwam als zevenjarige met zijn familie vanuit Suriname naar Nederland. Een enorme verandering, zeker ook op culinair gebied. Maar Bahadoer was niet eenkennig. ,,Met mijn vader ging ik naar de Nederlandse markten en de kermis. Stond ik daar als klein Hindoestaans jongetje paling te eten! En haring!'' Voor de oer-Hollandse paling in ieder geval is de chef-kok z'n enthousiasme nooit kwijtgeraakt. 


Hoogstandjes

Stichting DUPAN reikt sinds 2018 de Paling Patron-award uit aan mensen 'die op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand en een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur'. Voor Bahadoer betekent dat dat hij blijft koken met paling en daarbij kiest voor paling met het label van het Eel Stewardship Fund.

Vorige week dinsdag kon een select gezelschap in restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen meemaken wat dat koken met paling bij Bahadoer precies inhoudt. Er werd een lunch geserveerd waarbij de paling in alle gerechten (behalve het dessert) schitterde als hoofdrolspeler.

,,Soenil creëert culinaire hoogstandjes, met invloeden uit de Franse, Nederlandse en Surinaams Hindoestaanse keuken. Zijn combinaties met paling zijn echt fenomenaal. Daarmee draagt hij in belangrijke mate bij aan onze palingcultuur, en laat hij ook zien dat met paling zoveel meer mogelijk is dan alleen het traditionele”, aldus DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn bij de uitreiking.


Boeken

Bahadoer ontving de Paling Patron-award uit handen van collega sterrenchef Martin Kruithof, die de exotische smaaksensaties van Bahadoer uitbundig prees. Collega Van der Kroft viel hem daarin bij. De drie chefs behoren nu tot het door DUPAN in het leven geroepen Gilde der PalingPatrons, en kregen ter plekke een bij het gilde behorend schildje uitgereikt.

Kruithof is overigens bezig met een boek over paling, wat een ode moet worden aan deze bijzondere vis. Ook vanuit DUPAN komt binnenkort een boek over paling op de markt.


H De Lindehof in Nuenen, niet te verwarren met De Lindenhof in Giethoorn...
H Minibroodje bapao met fraai gelakte paling als topping; een uitstekende combinatie.
H Paling met diverse bereidingen van asperges en Nederlandse kaviaar (Anna Dutch).
H Een schilderijtje op het bord, met paling en biet.
H Ook in een Surinaams mini-ensemble met onder meer buikspek blijft de paling overeind.