Afbeelding
Pieter Maarten Bakker

M-Catch voor schippers en fleetmanagers

Online-logboek internationaal uitgerold

URK/ABERDEEN – Nadat de hele Belgische kottervloot is overgestapt op M-Catch rolt producent EFICE dit online e-logboek nu internationaal uit. Daarom stond EFICE (dochterbedrijf Visveiling Urk) deze maand ook op de visserijbeurs in Aberdeen.


M-Catch biedt substantiële voordelen boven het elektronisch logboek E-Catch. E-Catch zal ook geen updates meer krijgen bij nieuwe wet- en regelgeving. Het grote voordeel van het web-based M-Catch is dat dit overal ter zee en ook ter land via verschillende mobile devices gebruikt kan worden. ,,Niet alleen ideaal voor schippers, maar ook voor fleetmanagers en agenten’’, zegt Pieter Maarten Bakker van EFICE.

M-Catch wordt bijvoorbeeld gebruikt als een portaal waar de fleetmanagers van de pelagische vloot gebruik van maken voor het insturen van LAN-berichten (aanlandingsberichten), het maken van rapporten, inzage in productie aan boord en vlootmanagement. 

De Vlaamse vissersvloot gebruikt M-Catch voornamelijk voor het insturen van hun logboekberichten en het maken van een transportbericht. Belgische reders kunnen vanaf de wal hun vangsten inzien die real-time zijn opgegeven in het logboek.

Begin dit jaar stapten alle Belgische kotters groepsgewijs op last van de Vlaamse overheid over op M-Catch. Vooraf aan die overstap verzorgde het team van EFICE eind vorig jaar cursusdagen bij de Rederscentrale in Oostende en de vismijn van Zeebrugge.

Het M-Catch logboek is volgens Bakker zo eenvoudig mogelijk gemaakt voor de gebruikers. Kom je er toch niet uit, dan staat het supportteam klaar voor hulpvragen. ,,We gaan het land voor land uitrollen voor de schippers op zee en organiseren straks ook informatiedagen. Na België volgt nu eerst Nederland en daarna de Britse vlagvloot. Voor managers is het nu trouwens ook al handig, want met M-Catch kan ook de data van E-Catch opgehaald worden.''


Als testschepen fungeerden afgelopen jaar de UK 271, Z 525, Z 41, UK 179 en UK 225.