Afbeelding
xx

Kamervragen over Jaarplan NVWA

Visserijcontrole in cijfers

DEN HAAG – Naar aanleiding van het Jaarplan van de Voedsel- en Warenautoriteit voor 2022 zijn vanuit de Tweede Kamer een groot aantal vragen gesteld aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Een aantal vragen en antwoorden is visgerelateerd.


-Hoeveel inspecties voerde de NVWA in 2021 uit naar de visserij (op zee en in havens), uitgesplitst per locatie? Hoe vaak werden daarbij overtredingen geconstateerd, welke overtredingen waren dit en welke sancties zijn opgelegd?

Antwoord: In onderstaande tabel vindt u het aantal inspecties dat de NVWA in 2021 heeft uitgevoerd naar de visserij, inclusief het aantal niet-akkoordbevindingen.

De top 5 van overtredingen van inspecties op zee betreft: onjuiste markeringseisen vistuig, vissen met een verboden vistuig, vissen met een nauwmazig net; geen zeeflap en Elektronisch Registratie Systeeem (ERS) foutief bijhouden.

De top 5 van overtredingen van aanlandinspecties betreft: haven binnenvaren zonder toestemming; verkoop van visproducten zonder vrijgave; aanvoer van ondermaatse vis en de maatse vis; geen vooraankondiging ingestuurd; en onjuiste vangstopgave.


-Hoeveel vissers vissen in Natura 2000-gebieden, hoe vaak werden deze vissers in de Natura 2000-gebieden gecontroleerd in 2021 en hoeveel procent was in overtreding?

Antwoord: Er bestaan diverse Natura 2000-gebieden. De NVWA houdt niet bij hoeveel vissers daadwerkelijk in een bepaald Natura 2000-gebied vissen. De NVWA houdt toezicht op visreizen en daarbij wordt gekeken naar het respecteren van de wettelijke voorschriften conform de Visserijwet en, indien relevant, ook naar het respecteren van de wettelijke voorschriften conform de Natuurbeschermingswet.

In 2021 zijn 73 inspecties specifiek te linken naar inspecties in relatie tot Natura 2000- gebieden. Van deze 73 inspecties zijn 21 inspecties niet akkoord bevonden. Het gaat daarbij met name over het ontbreken van de vereiste vergunningen, dan wel het niet voldoen aan de vergunningvoorwaarden.


-Hoeveel Nederlandse rederijen en boten varen in 2021 onder een buitenlandse vlag en waar varen deze rederijen en boten?

Antwoord: De Nederlandse overheid houdt geen administratie bij van activiteiten van buitenlandse vaartuigen. De Nederlandse overheid houdt informatie bij van die vaartuigen waarvan zij de vlaggestaat is.


-Hoeveel levende krabben en kreeften zijn er in 2021 in Nederland gevangen voor consumptie? 

Antwoord: Alle vissers dienen op basis van communautaire verplichtingen hun vangsten en aanlandingen te registreren. 

-Hoeveel levende krabben en kreeften zijn er in 2021 in- en uitgevoerd in Nederland? Hoeveel transporten van levende kreeften en krabben heeft de NVWA geïnspecteerd? Wat was de mortaliteit tijdens deze transporten, uitgesplitst per diersoort?

Antwoord: In 2021 zijn er 1.248 zendingen krabben en kreeften met een totaal netto gewicht van 1.628.111,5 kg (aantallen onbekend) vanuit Nederland naar derde landen geëxporteerd met veterinaire exportcertificaten. Daarbij heeft de NVWA elke zending gekeurd voordat een exportcertificaat is verstrekt. Gegevens over mortaliteit zijn niet beschikbaar; de NVWA verzorgt keuringen van levende krabben en kreeften op het moment van export uit Nederland.

In 2021 zijn er 453.329 krabben en kreeften en daarnaast 64 zendingen met een gewicht van 340.978 kg (aantallen onbekend) in Nederland ingevoerd. Hierbij zijn in totaal 481 dode dieren geconstateerd: 391 krabben en 90 kreeften.


-Hoeveel viskwekerijen zijn in 2021 geïnspecteerd en wat waren de resultaten?

Antwoord: In 2021 zijn vijf inspecties uitgevoerd bij viskwekerijen. Bij deze inspecties zijn geen overtredingen geconstateerd.


-Hoeveel ongewenste bijvangst van haaien en van roggen was er in 2021? 

Antwoord: In de tabel - boven - vindt u een overzicht van aanlandingen en geregistreerde teruggooi (discards) van de verschillende haaien- en roggensoorten in 2021.


-Hoeveel palingkwekerijen zijn door de NVWA in 2021 gecontroleerd op het naleven van verdoofd slachten en in hoeveel gevallen werd er niet voldaan aan de verplichte verdoving?

Antwoord: De NVWA heeft hierop in 2021 geen inspecties uitgevoerd.


-Hoeveel directe en indirecte financiële bijdragen vanuit de Nederlandse overheid en vanuit de EU ontving het Visbureau voor de promotie van visconsumptie in 2021?

Antwoord: Het Visbureau ontving in 2021 446.665 euro aan directe en indirecte financiële bijdragen voor de promotie van visconsumptie.


-Hoeveel directe en indirecte financiële bijdragen vanuit de Nederlandse overheid en vanuit de EU is er gereserveerd voor het Visbureau voor de promotie van visconsumptie in 2022?

Antwoord: Uw Kamer heeft recentelijk de motie Wassenberg aangenomen, waarin de regering wordt verzocht zich actief te verzetten tegen Europese subsidies voor de promotie van visconsumptie (Kamerstuk 33450 nr. 87). De Nederlandse overheid reserveert in 2022 derhalve geen directe of indirecte financiële bijdragen uit de EU voor de promotie van visconsumptie.


Een aantal vragen gaat over de vissterfte in kwekerijen en het transport van levende vissen. Staghouwer antwoordt dat conform Europese richtlijnen de registratieplicht bij bedrijven ligt en niet bij de toezichthouder. De NVWA houdt zelf geen registratie bij, maar controleert wel of bedrijven sterfte controleren en indien nodig melden bij een dierenarts of bevoegde autoriteit. Vorig jaar zijn vijf vistransporten gecontroleerd, en is bij één daarvan een waarschuwing afgegeven omdat de vervoerder geen transportvergunning had.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding