Afbeelding
GvdB

Water Challenges en Een Rijk IJsselmeer

Vissers gaan de uitdaging aan


LELYSTAD – De Nederlandse watersector organiseert dit jaar Water Challenges over het IJsselmeer, een wedstrijd waarin teams oplossingen zoeken voor diverse thema’s van waterkwaliteit, waterkwantiteit tot recreatie en duurzame visserij. Sociaal-ecoloog Emil Kuijs uit Nijmegen (van het project Een Rijk IJsselmeer) heeft het initiatief genomen voor een visserijteam.


De water challenges vinden voor het tweede jaar plaats, centrale thema is dit jaar het IJsselmeergebied. De water challenges zijn een initiatief van het platform Topsector Water om watervraagstukken op een innovatieve en creatieve manier op te lossen. Jong, oud, professional en waterliefhebber gaan samen aan de slag met lokale water challenges. Vanuit de verschillende achtergronden worden teams uitgedaagd om nieuwe verbindingen te leggen en samen tot een oplossing te komen. De kick-off was op 10 mei.


EH 49 en VD 64

Samen met de beroepsvissers Patrick Schilder (VD 64 'Margretha') en Wouter Klaassen (EH 49 'Leonora') en oud-visser Gerard Manshanden (Fishflow Innovations) wil het team van Kuijs antwoord geven op de vraag: Hoe staat het met de duurzame visserij in het IJsselmeergebied? De focus ligt hierbij op het in 2014 verschenen rapport Masterplan Toekomst IJsselmeervisserij (als product van een bemiddelingstraject) en de maatregelen en doelen die hierin rondom de nettenvisserij zijn geformuleerd.

Ongeveer acht jaar geleden onderschreven alle betrokken partijen, de PO Vissersbond-IJsselmeer, ministerie van LNV, de provincies NH, Fryslân en Flevoland, Rijkswaterstaat, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland en Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk het Masterplan Verduurzaming IJsselmeergebied/Masterplan Toekomst IJsselmeervisserij. Sinds die tijd is er veel gebeurd. 


Actieplan

Zo kwam er in 2014 een beperking van 85% van de netten en zijn er maatregelen genomen om de bijvangst van vogels te reduceren. Daarnaast zijn er verschillende projecten geweest om de samenwerking en het vertrouwen tussen de verschillende partijen te verbeteren. Sinds 2019 ligt er een actieplan van de overheid met concrete maatregelen om tot een duurzame visserij te komen.

Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk wil als opdrachtgever van onze challengevraag graag weten hoe de partijen samenwerken en of dit leidt tot het geschetste eindbeeld op het IJsselmeer. De resultaten worden in september in een korte video gepresenteerd.


Natuureilandjes

Ook de thema’s van andere challenges zijn relevant voor de beroepsvisserij. Zo is er een challenge die tot doel heeft om de chemische waterkwaliteit te verbeteren door de bronvervuiling op te sporen. Een ander team gaat kijken naar de effectiviteit van natuureilandjes in het IJsselmeergebied.

Emil Kuijs is de initiatiefnemer van de inschrijving en heeft de vissers bij de challenge betrokken. Kuijs – filmmaker en ecoloog - is al een aantal jaren bij het IJsselmeer betrokken. In 2009 bestudeerde hij de voedselkeuze van aalscholvers en tussen 2010 en 2013 werkte hij als visserijbioloog bij Wageningen Marine Research. De kennis van de vissers over het complexe sociaal-ecologische systeem van het IJsselmeer intrigeren hem.


Gemiste kans

Tijdens een sociale master in Wageningen keek Kuijs kritisch naar het beleid rond het IJsselmeergebied; de Aalverordening, de Kader Richtlijn Water, Natura2000 en de Visserijwet en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Volgens hem kunnen de maatregelen en het beleid beter op elkaar afgestemd worden. ,,De kennis en de ervaring van de beroepsvissers worden, ondanks verschillende stakeholderprojecten, te weinig gebruikt. Dat is een gemiste kans, want de kennis van de vissers kan bijdragen aan een beter beheer'', aldus Kuijs.


Om de kennis van de vissers en zijn eigen perspectieven een plekje te geven is Kuijs het project ‘Een Rijk IJsselmeer’ begonnen, zie: www.eenrijkijsselmeer.nl. Het doel hiervan is om de rijke verhalen en perspectieven over het IJsselmeergebied en de beschikbare kennis samen te brengen om zo bij te dragen aan een Rijk IJsselmeer waar vis (inclusief de paling), vogels en visserij in balans zijn.

Deelname aan deze challenge is daarmee onderdeel van dit project. Deze challenge biedt wat Kuijs betreft een mooie kans om de kennis en ervaring van de beroepsvissers een podium te geven en de aandacht van beleidsmakers te vragen. Omdat er kruisbestuiving plaats zal vinden met de overige deelnemers zal deelname aan de challenge hoe dan ook waardevol zijn. Dat beroepsvissers met de challenge meedoen is daarom dus al winst, aldus Kuijs.


Er is nog ruimte voor enkele enthousiaste teamgenoten met kennis en ervaring over visserij.


Meer info en aanmeldingen via het mailadres Emil@eenrijkijsselmeer.nl.