Hoorzitting Europees Parlement

Bescherming aalscholvers standje lager?

BRUSSEL – Kan de beschermde status van de aalscholver een standje lager? Afgelopen woensdag was het effect van de aalscholver op de visserij en viskweek in de EU het onderwerp van een hoorzitting van het Europarlement.


Door beschermende maatregelen is de stand van de aalscholver de laatste decennia toegenomen. In de EU-lidstaten broeden nu in totaal zo’n 150.000 paar. In de meeste lidstaten neemt de stand nog licht toe, en in een aantal lidstaten is de stand stabiel of afnemend.

Aalscholver kunnen schade veroorzaken aan visserij en viskweek. Lidstaten kunnen de EU om toestemming vragen voor maatregelen, door afschot of vernietiging van eieren of nesten. In 2019 vroeg meer dan de helft van de lidstaten daarvoor toestemming, waaronder buurlanden België en Duitsland (dat in 2018 bijna 17.000 aalscholver ‘beheerde’). Het aantal aanvragen neemt sinds 2017 weer toe.

Nederland heeft geen aanvragen gedaan voor beheermaatregelen. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP): ,,Als er zoveel uitzonderingen nodig zijn, is er iets mis met de regel. We moeten dus kijken of de beschermde status van aalscholvers een standje lager kan." Op de hoorzitting is gesproken over de impact van aalscholvers op visserij en viskweek en over regelgeving en wat de uitzonderingen in de praktijk betekenen.

Er zijn enkele cijfers gepubliceerd over de geschatte schade door aalscholvers voor individuele vissers, die lopen uiteen van 500 euro in Duitsland en 1.700 euro in Estland tot 6.200 euro in Finland en 6.500 euro in Zweden.