H De Zeeuwse mosselzaadvissers mochten deze week met elf schepen per dag in totaal slechts 7.500 ton opvissen (Archieffoto: Mosselbureau/Nils van Houts)
H De Zeeuwse mosselzaadvissers mochten deze week met elf schepen per dag in totaal slechts 7.500 ton opvissen (Archieffoto: Mosselbureau/Nils van Houts) ? Nils van Houts

In westelijke Waddenzee

Voorjaarszaadvisserij sterk gereduceerd

KORNWERDERZAND/YERSEKE – Afgelopen maandag en dinsdag hebben dagelijks elf mosselvaartuigen op zaad gevist. Omdat de bevindingen op de zoekdag op donderdag 6 mei tegenvielen was het weekquotum door het PO-bestuur teruggeschroefd van 18.000 naar 7.500 ton.


,,Ik zit al thuis op de ‘banke’, reageert ladingmeter Peter van den Boomgaard dinsdagavond vanuit Yerseke. ’s Ochtends voor 12.00 uur had hij de laatste schepen uitgemeten. Vanwege het lage gereduceerde quotum waren de opbrengsten van de clustervisserij per vaartuig ten hoogste 500 ton. ,,De zoekdag viel tegen. Vrijdag (vandaag red.) gaat het bestuur er een ei over leggen in hoeverre het quotum naar beneden wordt bijgesteld. Het wordt dit voorjaar een kwestie van klusjes zaadvissen’’, aldus Van den Boomgaard. 

De ingekrompen vloot viste in het Visjagersgaatje, het Inschot, de Blauwe Slenk en de Mepen op ‘mooi zuiver mosselzaad’.


Mogelijkheden

PO-secretaris Addy Risseeuw bevestigt het teleurstellende resultaat van de zoekdag. ,,Op een paar plekken zijn na de voorjaarsinventarisatie veel zeesterren aangetroffen. Dat is een van de belangrijkste redenen. Aanstaande vrijdag gaan we evalueren en na de tweede week vissen bekijken we of er nog meer mogelijkheden zijn.’’