Afbeelding
C. Hameeteman

Uitgebreid schrijven aan garnalenvissers over nieuwe Wnb-vergunning

Stikstof maakt het ingewikkeld

URK – De visserijsector wil gezamenlijk nog deze maand een collectieve aanvraag doen voor een nieuwe vergunning voor de garnalenvisserij in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb) om volgend jaar te mogen blijven vissen in Natura 2000-wateren. Daarna volgen individuele berekeningen (of aanpassingen) per vaartuig met als uitkomst individuele visuren per zone. Het wordt ingewikkeld.


Dat blijkt uit een schrijven van het garnalenteam van de Nederlandse Vissersbond/Delta-Zuid en Rousant. Een collectieve aanvraag bespaart honderdduizenden euro's aan legeskosten. Legeskosten zijn 3.500 euro per aanvraag, wat bij een paar honderd aanvragen dus flink in de papieren zou lopen. Individuele berekeningen met het computerprogramma Aerius zijn nodig omdat niet elk vaartuig dezelfde motor, dezelfde hoeveelheid pk's en hetzelfde vaarpatroon heeft; vaartuigen krijgen straks dus naar verwachting individueel hun eigen ‘stikstof-visuren' per kwadrant. Dat dit dossier gaat knellen voor ondernemers in of nabij Natura 2000-wateren staat vast, dus ook voor (garnalen)vissers in de Waddenzee, Noordzeekustzone, Voordelta, Vlakte van de Raan, Oosterschelde en Westerschelde.


Belangrijkste ontbreekt

In een uitgebreid bericht aan de leden garnalenvissers geeft het team van de Nederlandse Vissersbond/Delta Zuid en ook Rousant tekst en uitleg over de stand van zaken voor wat betreft de aanvraag voor een nieuwe Wnb-vergunning. De Vissersbond is in het najaar van 2020 gestart met verkennend onderzoek naar mogelijkheden voor emissiereductie door kotters; alternatieve schone brandstoffen blijken nog een brug te ver te zijn.

Bureau Wing en TNO hebben een eerste (onvolledige) versie van het desgevraagde stikstofrapport opgeleverd aan de Nederlandse garnalen PO’s, nog zonder de stikstofberekeningen per vaartuig, het belangrijkste onderdeel van de eind vorig jaar verstrekte opdracht.

Om de stikstofuitstoot te reduceren zijn stevige investeringen door garnalenvissers nodig, zonder dat iemand garanties afgeeft. Subsidiemogelijkheden voor nabehandeling van uitlaatgassen komen pas op zijn vroegst 1 september beschikbaar. Een vraag voor extra tijd voor de visserijsector heeft het ministerie afgewezen, aldus woordvoerder Durk van Tuinen. Hermotorisering op zichzelf is uitgesloten van subsidie in tegenstelling tot bijvoorbeeld de binnenvaart.

Veel ruimte heeft de overheid niet na de uitspraak voor de Raad van State in 2019. Een Wnb-vergunning moet aan de voorwaarden voldoen, anders houdt deze in een juridische procedure geen stand en vist de kottervloot ook achter het net. In de voorwaarden voor een nieuwe vergunning staan grenswaarden voor stikstofuitstoot.


Aan de bij hen aangesloten vissers schrijven de Vissersbond/Delta-Zuid en Rousant over het stikstofdossier: ,,Het is moeilijke materie waarbij wij ook zekerheden van het ministerie van LNV vragen, maar die worden niet gegeven anders dan dat men aan de vergunningsvoorwaarden moet voldoen. Wij begrijpen maar al te goed dat de huidige onzekerheden zorgen voor onrust binnen de sector. Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te kunnen informeren over de meest actuele stand van zaken, vanuit de ons best beschikbare informatie, en ervoor te zorgen dat u uw beroep als garnalenvisser nu en in de toekomst kunt blijven uitoefenen.''