Afbeelding
GH

Afslaggebouw eind dit jaar aan de beurt

Scheveningen op de schop

SCHEVENINGEN – Er is veel werk in uitvoering rond de visafslag van Scheveningen. Het hele gebied west van de Eerste Haven, met de visafslag en de tegenoverliggende visrestaurants en visgroothandels, is de afgelopen decennia nauwelijks veranderd, in tegenstelling tot het hele gebied rond de Tweede Haven en Voorhaven. Maar daar komt nu verandering in. Op de kop van wat het ‘noordelijk havenhoofd’ wordt genoemd staat inmiddels een groot hotel en tegenover het kantoor van de visafslag Scheveningen heeft de eerste visgroothandel een nieuw pand betrokken (Seafood Centre). Ook de rij visbedrijven tegenover de dokshelters van het afslaggebouw (Wout Taal, Van der Zwan, Roeleveld, Simonis, Plugge) ontkomt niet aan sloop, herontwikkeling en nieuwbouw.

Deze maand is begonnen met een aanbouw aan de noordzijde van het visafslaggebouw. Hier komen de KNRM en een vestiging van Simonis. Helemaal aan de andere kant, aan de Adriaan Maaskade, heeft vorige week het personeel van de semafoor zijn intrek genomen in tijdelijke onderkomens op de kaai. De oude verkeerscentrale wordt gesloopt en in het najaar van 2023 zal op de dezelfde locatie een nieuwe ‘bediencentrale voor scheepvaart, tunnels, bruggen en pollers' in gebruik worden genomen.

Het markante afslaggebouw zelf is ook hard aan een opknapbeurt toe. Mogelijk eind dit jaar gaat een grootscheepse renovatie van start. Het pand is een Rijksmonument, dus er mag niets aan veranderd worden. Ook de maar liefst 1.600 zonnepanelen die drie jaar geleden zijn geïnstalleerd op het zaagtanddak zijn zodanig geplaatst dat ze van de grond af niet te zien zijn. Inwendig is al wel de elektrische installatie vernieuwd, inclusief laadpalen en walstroom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding