Afbeelding
Kees van Dijke

Visafslag Vlissingen officieel garnalenzeefstation

Meer ruimte om te lossen in Vlissingen

VLISSINGEN – Op verzoek van de gemeenten Urk en Vlissingen verdubbelt de overheid de wettelijk aangewezen kaderuimte in Vlissingen waar kotters mogen lossen. Na publicatie in de Staatscourant gaat deze wijziging formeel per 1 juli in. 


Aansluitend op de loswal voor de vismijn mogen kotters dan ook rond de kop en aan de andere kant langs de loodsen tot het eind van de nieuw gebouwde visloodsen lossen. Dat is het hele gedeelte dat de Zeeuwse afslag huurt van de gemeente Vlissingen.

In februari vroegen de gemeenten Urk en Vlissingen aan de NVWA en het ministerie van LNV om meer ruimte voor het lossen van kotters. Als gevolg van spanningen in Het Kanaal weken en wijken Britse flyshooters uit naar Vlissingen.

Door aangescherpte weegregels met ingang van april is het nog lastiger geworden om in Frankrijk te lossen als je via een Nederlandse visafslag wil verkopen. Nederland en Frankrijk hebben namelijk geen door de Europese Commissie goedgekeurd gezamenlijk controleprogramma, wat nodig is om in afwijking van de hoofdregel vervoer van ongewogen vis tussen twee lidstaten mogelijk te maken.

Om de toename van aanlandingen te faciliteren en wachttijden voor het lossen te voorkomen worden ook de kadenummers 54 tot 79 in de haven van Vlissingen aangewezen als losplaats.


Garnalenzeef

In de Staatscourant is ook gepubliceerd dat Vlissingen formeel aangewezen is als een van de zeven locaties waar garnalen gezeefd mogen worden. Tegelijk is de vergunning van Breskens ingetrokken. Tot nu toe gold een ontheffing om in Vlissingen te kunnen zeven. Vorig jaar oktober werd de garnalencontrolezeef vanuit Breskens overgeplaatst naar Vlissingen.