Europese Commissie moet zich ferm uitspreken over arrangement voor Russische trawlers

Handelwijze van Faeröer is onacceptabel

BRUSSEL – Onacceptabel. Dat is het oordeel van de pelagische werkgroep van de koepelorganisatie EAPO over het ‘arrangement’ dat de Faeröer heeft met Rusland over de visserij op blauwe wijting.


Faeröer laat Russische trawlers vissen in een speciaal gebied tussen de eilandengroep en het Verenigd Koninkrijk waarover beide landen zeggenschap hebben. Rusland mag daar met door de Faeröer uitgegeven licenties meer dan 80.000 ton blauwe wijting vangen, en in ruil voor toegang tot de EEZ van Rusland mogen Russische trawlers vissen in de visserijzone van de Faeröer. De vangst van Russische trawlers wordt ook gelost op de Faeröer en overgeladen op reefers.

PFA-voorzitter Tim Heddema is teven voorzitter van Northern Pelagic Working Group van de EAPO, de verenigde Europese visserij-PO’s. ,,Dit faciliteert de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Bovendien gebruikt de Faeröer de eigenhandig met ruim 200 procent verhoogde TAC blauwe wijting als betaalmiddel voor quotaruilen met Rusland.’’


Veroordelingen

De EAPO is blij met de veroordelingen eerder van de Britse overheid en de Schotse (en Ierse) pelagische industrie en wil dat ook de Europese Commissie zich ferm hierover uitspreekt. Doorgaan met het faciliteren van de Russen zou consequenties moeten hebben voor de visserijrelatie tussen de EU en de Faeröer.