H De vangsten blauwe wijting en zlilversmelt van de voorlopig laatste reis in Europese wateren van de SCH 6 'Alida' worden gelost in Scheveningen. De trawler van rederij W. van der Zwan vertrekt volgende maand naar Marokko.
H De vangsten blauwe wijting en zlilversmelt van de voorlopig laatste reis in Europese wateren van de SCH 6 'Alida' worden gelost in Scheveningen. De trawler van rederij W. van der Zwan vertrekt volgende maand naar Marokko. GvdB

Pacific, Marokko en Mauritanië in beeld

Traditionele voorzomerstop voor trawlervloot

KATWIJK/IJMUIDEN/SCHEVENINGEN – Een groot deel van de diepvriestrawlervloot ligt voor de kant, wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Blauwe wijting en zilversmelt zijn de afgelopen maand de belangrijkste doelsoorten geweest. Over een kleine maand zal haring weer in het middelpunt van de belangstelling bij de reders staan.


Op één schip na ligt de hele vriestrawlervloot van rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon voor de kant. Als laatste kwam afgelopen maandag de SCH 123 ‘Zeeland’ binnen, in IJmuiden, met een gemengde lading blauwe wijting en zilversmelt. Het schip gaat voor groot onderhoud in dok bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen. 

Enkele dagen eerder kwam de SCH 24 ‘Afrika’ binnen, ook met blauwe wijting en zilversmelt maar in Scheveningen. Het Wironspan H 1100/H 2200 en de solo-Wiron SCH 27 liggen al enige tijd stil in de haven van Scheveningen. Het span gaat binnenkort in dok.

Vorige week kwam de H 72 ‘Frank Bonefaas’ binnen in IJmuiden met blauwe wijting en ligt nu ook stil. Voor de FC 716900 ‘Prins Bernhard’ en de CC 919999 ‘Scombrus’ is de traditionele voorzomerstop al enkele weken een feit. Na deze stilligperiode zullen deze Franse schepen ook als eerste weer uit gaan, medio half juni, en dan op haring. De andere trawlers zullen dan successievelijk volgen en ook bijna allemaal op haring gaan.

De SCH 81 ‘Carolien’ vist in de wateren van Marokko. De vangst van de eerste reis - sardine en andere pelagische vissoorten - is vorige week gelost in Las Palmas op Gran Canaria en de trawler is inmiddels weer vissende. Volgens de rederij is de visserij redelijk.


Onderhoud

Ten noordwesten van Schotland zit de SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ midden in een reis op blauwe wijting en zilversmelt. De visserij is redelijk, maar de reis duurt door de aard van de zilversmelt-visserij (die niet in zulke grote scholen zwemt als blauwe wijting) iets langer. Na binnenkomst zal de trawler van rederij W. van der Zwan blijven liggen tot begin juli.

De SCH 6 ‘Alida’ kwam twee weken geleden binnen in Scheveningen, ook met blauwe wijting en zilversmelt. Er wordt nu het nodige onderhoud gepleegd. Naar verwachting zal de trawler begin juni opstomen richting Marokko.


Mauritanië

Van rederij Parlevliet & Van der Plas vissen op dit moment de twee grootste en de twee kleinste eenheden. De KW 172 ‘Dirk Dirk’ en de ROS 170 ‘Annie Hillina’ vissen beiden noordwest van Schotland op zilversmelt, die zich aardig laat verschalken. 

De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ en de KL 855 ‘Margiris’ zitten aan het andere einde van de wereldbol, in de zuidelijke Pacific, voor de kust van Chili, op de horsmakreel. Ook die visserij gaat redelijk goed.

De ROS 171 ‘Maartje Theadora' en ROS 785 ‘Helen Mary' hebben hun vangsten blauwe wijting gelost in IJmuiden en blijven daar nog enige tijd liggen. De ROS 171 gaat bovendien volgende week in dok bij Damen Shiprepair Amsterdam.


Deze week loste de GDY 346 ‘Alina' ook blauwe wijting in IJmuiden. Een dezer dagen vertrekt het schip naar Mauritanië, waar dit jaar nog geen trawlers van de Pelagic Freezer trawler Association (PFA) actief zijn geweest.

H Het Wiron-span H 2200/H 1100 gaat straks in dok.