Hulp in Nood begrijpt rechtlijnige antwoorden minister wel

Stikstof is ‘van de pot gerukt', wel actie nodig

LAUWERSOOG - ,,Laten we wel wezen: iedereen die het nieuws volgt ziet dat de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan Wnb-vergunningseisen bij sectoren zelf ligt, zo ook bij de visserij!’’


Aldus voorzitter Sarah Verroen tijdens de jaarvergadering van vissersvereniging Hulp in Nood. Verroen begrijpt LNV-minister Henk Staghouwer wel na lezing van diens streng klinkende kamerbrief met antwoorden op kritische vragen over de stikstofreductieopgave: aan de normen voldoen of de (kust)visserij in Natura 2000-wateren staken. Maar voor een goed verstaan: Verroen neemt het niet op voor LNV. ,,Verre van dat. We zijn als Nederland met onze implementatie van Natura 2000 in een fuik gezwommen. Die hele stikstofdiscussie is in rationeel ogenschouw van de pot gerukt. Het hele circus van ingewikkelde berekeningen en registratie van stikstofderogatie slaat nergens op. Maar kijkend naar de projecten aan de wal die ook door een vorig kabinet al stilgezet zijn, doen we de vissers tekort door te wachten op rapporten. Er is actie nodig! Na de uitspraak van de Raad van State over het nationale Programma Aanpak Stikstof in 2019 kon een blinde al zien aankomen dat dat dit ook problemen zou opleveren voor kustvissers’’, aldus Verroen.


Gunfactor

Bestuur en leden van Hulp in Nood kennen Staghouwer. Als Groninger gedeputeerde ontving hij vijf jaar geleden zelfs de award van Hulp in Nood. Verroen: ,,Wij kennen Staghouwer als betrokken en rechtlijnig, en die rechtlijnigheid spreekt ook uit de antwoorden op de Kamervragen. De minister van LNV geeft in het antwoord aan dat hij het beeld dat de visserij overvallen wordt en ‘op stel en sprong' iets moet regelen niet deelt. En laten we wel wezen: iedereen die het nieuws volgt ziet dat de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan Wnb-vergunningseisen bij sectoren zelf ligt, zo ook bij de visserij. Tijdens de eerste gesprekken met Wing en TNO over een 0-meting voor stikstof in de zomer van 2021 zat ik er nog bij vanuit VisNed. Het heeft toen om de een of andere reden heel lang geduurd voor de opdracht is gegeven, dus eind 2021 was het wel duidelijk dat het handig zou zijn om vooruitlopend op de resultaten alvast actie te ondernemen. Om in april 2022 te concluderen dat ‘de sector het waarschijnlijk zal moeten hebben van stikstofreductie' is een open deur in trappen waarvan je in 2020 ook had kunnen bedenken dat er een grote kans was dat die open zou staan. Het waardevolle onderzoek bij de ZK 14 wijst vooral uit wat er (nog) niet kan. Daar hebben we veel aan, maar het is nog geen oplossing. De sector zou ook ‘blind' in een pilot kunnen stappen om te zien of en hoe stikstof te reduceren is, mocht dat nodig blijken. Door PO Wieringen en PO Texel wordt wél getest met katalysatoren, dus het kan. Je kan een plan maken en voorbereidingen treffen, ook wanneer de onzekerheden nog groot zijn. Misschien juist dán. In tegenstelling tot wat gesteld wordt, legt LNV niet de verantwoordelijkheid voor het stikstofprobleem bij de sector, maar de verantwoordelijkheid voor een oplossing die ervoor zorgt dat je voldoet aan de uitstootnormen. Ik kan mij de machteloosheid goed voorstellen, maar tegelijk is dit geen nieuws. De ondernemer is aan zet en als die het uitbesteedt aan de PO is de PO aan zet. Maar als het mis gaat is de ondernemer degene die op 1 januari 2023 voor de kant ligt. En dan? Ik wil daarom, vanuit mijn bezorgdheid, vissers aanmoedigen. Laat je stem horen, vraag je PO hoe zij er, met jou, voor gaan zorgen dat je op 1 januari nog mag vissen. Dat is je recht als lid, dat is je plicht als ondernemer. ‘Zorgen dat je kan blijven vissen' gaat verder dan een aanvraag indienen. Het draait ook om behoud van de gunfactor, om goodwill. Ik hoop dat ze over vijftig jaar zeggen: ‘die garnalenvissers, die sprongen toen wel in het diepe, maar ze hebben het toch gehaald'.''


Sedimentatie

Voor het eerst was de jaarvergadering half besloten. Het huishoudelijk deel, met onder andere de bestuursverkiezing, financiën (Hulp in Nood draagt bij aan uitbreiding en onderhoud van het Vissersmonument Zoutkamp), discussie over het stikstofdossier en een zienswijze op de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat (inclusief vismigratie en kunstmatige riffen), was alleen voor de vissersleden.

In het openbare deel na de pauze werd door Ernst Lofvers Rijkswaterstaat verteld over sedimentatie, het Westgat en de staat van het Wad. Lofvers legde uit waarom het Wad momenteel op diverse plekken bijzonder snel verzandt en wierp een interessante blik op de rol van de afsluiting van de Zuiderzee en de Lauwerszee, alsmede de dichtslibbing van de Middelsee. Doordat de zeegaten als het ware hun ‘anker’ in het land zijn verloren zijn ze nog altijd zoekende naar nieuwe stromingspatronen, wat zorgt voor andere erosie en sedimentatie – sedimentatie die op veel plekken harder gaat dan zeespiegelstijging. Het gaf een nieuwe kijk op wat vissers in de praktijk ervaren en zien gebeuren.

Ook werd informatie gedeeld over de plannen voor het nieuwe Wereld Erfgoed Centrum met zeehondenopvang op de haven van Lauwersoog. Door sterk stijgende bouwkosten is de financiering echter nog niet rond.


Website en Facebook

De website www.garnalenvissers.nl is omgebouwd naar een nieuwe website van Hulp in Nood, de oude website verwijst straks door. Ook de Facebookpagina De Garnalenvisserij is van Hulp in Nood.