Afbeelding
Teun Visser

Sorteren, verpakken en ontdooien

Afslagwerk voor de vishandel


URK – Visveiling Urk doet steeds meer loonwerk voor de vishandel: sorteren, verpakken van vis en ontdooien van diepvriesvis. Een kwart van alle uren van het personeel van de pekersstichting Isla dit jaar is gemaakt voor derden. Daarnaast wordt ruimte verhuurd aan transporteurs voor cross-docking van niet alleen vis, maar ook vlees, groenten en aardappelen. De extra inkomsten zijn nodig om de Urker afslagcoöperatie met een dalende omzet in de benen te houden. In de hoop en verwachting dat er weer betere tijden komen.

Visveiling Urk heeft als grootste visafslag een slecht eerste kwartaal achter de rug. De aanvoer daalde in vergelijking met vorig jaar met 35 procent; tientallen kotters blijven wekelijks voor de kant omdat torenhoge brandstofprijzen het verdienmodel van bokkers en twinriggers hebben weggevaagd. Bovendien zijn vangsten mager te noemen en spelen weegregels van overheden de Urker afslag parten.

Qua omzet werd Urk zelfs voorbijgestreefd door IJmuiden, iets wat sinds de jaren zeventig niet zo geweest is. Het baart het bestuur en de directie van Visveiling Urk zorgen dat de grote winst van IJmuiden te danken is aan ‘eigen Urker aanvoerders'. ,,Hoe kunnen we op deze manier beleid maken voor onze eigen coöperatie?'', luidt de hamvraag in de kwartaalrapportage van de afslag.

Er komt een grote saneringsronde aan, vast staat dat zaken flink gaan verschuiven. Het afslagbestuur gaat gesprekken voeren met de leden om hun visie op de toekomst te horen.