‘Europees

verbod op

bodemvisserij

weggestemd’


BRUSSEL – Geen onverholen roep om een verbod op bodemberoerende visserijen in beschermde gebieden op zee. Het Europarlement heeft voor een genuanceerde benadering gestemd.


Afgelopen dinsdag werd in het Europarlement plenair gestemd over het rapport ‘Naar een duurzame blauwe economie in de EU: de rol van de visserij- en de aquacultuursector’. In de aanloop naar de stemming trok de oproep om een verbod op bodemberoerende visserijen in beschermde gebieden (MPA’s) veel aandacht. De European Bottom Fishing Alliance (EBFA) sprak van een haastige georganiseerde stemming waarvan de consequenties dramatisch uit zouden kunnen pakken voor de voedselzekerheid.

Tot teleurstelling van groene Europarlementariërs en ngo's is de oorspronkelijk tekst vervangen door een amendement van de liberale fractie. Dit aangenomen amendement spreekt weliswaar ook van een verbod op schadelijke visserijtechnieken in MPA's, maar te beginnen in de meest kwetsbare gebieden, en alleen waar een verbod proportioneel is en na wetenschappelijk onderzoek naar de impact. Ook moet er steun zijn uit het Europees visserijfonds voor vissers die het meest getroffen worden en voor steun voor de transitie naar minder schadelijke visserijtechnieken.
Voor de EMK was het duidelijk: ,,Mooi! Bodemvisserijverbod weggestemd in Brussel. Geen nieuwe fratsen in crisistijd. Er is al genoeg onzekerheid, een voedselcrisis kan niemand er bij hebben.''


13-14 mei: Scottish Skipper Expo in Aberdeen, Schotland

19-20 mei: European Maritime Day in Ravenna, Italië

20 mei: Studiedag WMR en PO Nederlandse Mosselcultuur in Kruiningen

21 mei: Herdenking bij Vissersmonument Urk

9 juni: Maritime Innovation Platform 2022 in Dordrecht

14 juni: Veiling eerste vaatje in Scheveningen

16 juni: Harderwijker Haringparty in Harderwijk

18 juni: Vlaggetjesdag Scheveningen

29 juni: Visserijdag Arnemuiden

14-16 juli: Visserijdagen Bruinisse

15-16 juli: Visserijdagen van Stavoren

16 juli: Vistival in Den Oever

6-8 augustus: Visserijdagen Breskens

25-27 augustus: Havendagen Zierikzee

14-16 september: Seafood Expo Asia in Singapore

7-8 oktober: Holland Fisheries Event op Urk

3-4 november: Noordzeedagen in Wageningen