H Collectieve zoekdag deze week met de BRU 68 vooraf aan de start van de mosselzaadvisserij volgende week.
H Collectieve zoekdag deze week met de BRU 68 vooraf aan de start van de mosselzaadvisserij volgende week. Jan de Koning

In westelijke Waddenzee

Uren per kwadrant bij

voorjaarszaadvisserij

KORNWERDERZAND - Maandagmorgen 9 mei start de voorjaarszaadviscampagne op mosselzaad in de westelijke Waddenzee. Evenals vorig jaar zal er vier achtereenvolgende weken op maandag en dinsdag in clusters worden gevist met een minimum van vijf procent per cluster.


Nieuw is dat kwekers vanwege stikstofberekeningen in het kader van de Wnb-vergunning moeten opgeven hoeveel uur ze per kwadrant vissen. De verleende vergunning op grond van de Wet natuurbescherming is geldig tot en met 7 juni.


Survey

Marnix van Stralen, Douwe van den Ende en Karin Troost hebben tussen 14 maart en 6 april met de bemanning van de YE 42 de jaarlijkse voorjaarssurvey uitgevoerd. In totaal wordt het visbare mosselzaadbestand geschat op 66.000 mosselton. 

Vanwege de tijdsdruk én de vergelijkbaarheid qua mosseltonnen en hectares is gekozen voor dezelfde clusterindeling en scheepsinzet als vorig voorjaar. Met dit verschil dat onafhankelijke bedrijven binnen een cluster tweemaal mogen vissen. Concreet houdt dit in dat meestal elf schepen per dag zullen vissen.

Op maandag mag vanaf 08.00 uur en op dinsdag vanaf 06.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur worden gevist. Het quotum wordt in vier blokken verdeeld, vooralsnog per blok 18.000, 18.000, 12.000 en 12.000 mosselton. Totaal dus 60.000 ton. 

Na het collectief zoeken met de mosselkotter BRU 68 'Spera In Deo' afgelopen week wordt vandaag - vrijdag 6 mei - het definitieve quotum bepaald. Na de eerste twee weken vissen volgt een evaluatie. Dan kunnen de quota voor de derde en vierde week naar boven of naar beneden worden bijgesteld. 

De meetboot ‘Regina Andrea' zal in de buurt van Kornwerderzand voor anker liggen.