Kabinet houdt de boot af; lastige afweging, aldus LNV-minister Staghouwer

Toeslag vervallen en ook geen compensatie

MIDDELBURG/ZOETERMEER – De vishandel is gestopt met een brandtoeslag bovenop de vis. De visprijzen zijn al hoog, en volgens de Visfederatie is er geen draagvlak meer onder de kopers voor een extra toeslag. De Rijksoverheid houdt ook de boot af voor wat betreft brandstofcompensatie.


CVO-voorzitter Kees van Beveren heeft in een telefonisch onderhoud met LNV-minister Henk Staghouwer vrijdag te horen gekregen dat er vanuit rijksoverheid geen financiële steun te verwachten is vanwege de energiecrisis. ‘Op dit moment’ is de kabinetslijn dat nationale compensatie als gevolg van de sancties niet aan de orde is, aldus Staghouwer. Voor de vissersvloot, maar ook bijvoorbeeld voor de glastuinbouw, waar het water tot aan of over de lippen is gestegen, wordt geen uitzondering gemaakt. De deur blijft wel open voor een vervolggesprek.


Innovatiegeld

In antwoord op Kamervragen schrijft minister Staghouwer dat de huidige brandstofcrisis het belang van een visserij met minder CO2-uitstoot nog maar eens duidelijk maakt, en dat het inzetten van subsidiemiddelen ter compensatie ten koste zal gaan van innovatiegeld voor de visserij. 

,,De afweging daarbij is een lastige: door geen steun te verlenen komen bedrijven in zwaar weer waardoor middelen voor verduurzaming ontbreken. Tegelijkertijd bestaat met een compensatie het risico dat bedrijven met de meeste uitstoot in stand gehouden worden zonder dat zij op korte termijn verduurzamen'', aldus Staghouwer.


Politiek aan zet

De producentenorganisaties hadden vorige week de handelskoepel Visfederatie gevraagd om de sinds half maart vrijwillig betaalde toeslag – 75 cent per kilo voor zwartvis, 20 cent voor overige vis van bokkers/twinriggers - nogmaals te verlengen ter compensatie van de nog immer exorbitant hoge brandstofprijzen en zo aanvoer van verse vis te blijven stimuleren.

Vanaf de visbeurs in Barcelona maakte Visfederatievoorzitter Guus Pastoor duidelijk dat er gestopt wordt met een toeslag omdat er een internationaal concurrentienadeel ontstaat en de aanvoer toch blijkt te stagneren. ,,We hebben het geprobeerd, maar nu is de politiek aan zet.''

Aan de handelsleden schreef de Visfederatie vrijdag: ,,Het doel was om meer kotters op zee te krijgen, om zo meer vis, schaal- en weekdieren op de markt te brengen. We hebben moeten constateren dat dit onvoldoende gelukt is en toch een substantieel deel van de vloot niet uitgevaren is de afgelopen weken. De aanvoer is hierdoor laag gebleven. Door de brandstoftoeslag komt de concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van België, Frankrijk en Denemarken steeds meer in het gedrang, wat ervoor zorgt dat markt verloren raakt. Daarnaast wordt steeds meer getwijfeld over de effectiviteit van de opslag, wat terug te vinden is in de manier van bieden op de klok door kopers. Gehoopt werd dat minister Staghouwer voor 2 mei meer duidelijkheid kon geven over mogelijke staatssteun voor de kottervloot. Dit is niet gelukt.''


De toeslag gold vanaf 17 maart en werd half april verlengd. ,, Uiteraard zijn de PO’s de handel/verwerking zeer erkentelijk’’, berichtte PO-Urk vorige maand. Producentenorganisaties verwachten dat zonder toeslag en met gasolieprijzen van een euro nu nog meer kotters tegen de kant zullen gaan.