Eindelijk

overeenkomst

kabeljauw EU

en Noorwegen


BRUSSEL – De dreiging van een kabeljauwoorlog is over. EU-schepen mogen hun rechtmatig aandeel arctische kabeljauw rond Spitsbergen weer opvissen.


Eind 2020 verlaagde Noorwegen eigenhandig het traditionele EU-kabeljauwaandeel bij Spitsbergen (Svalbard) en dreigde met arrestaties van EU-schepen als er meer gevist zou worden. De EU kende begin 2022 een voorlopig quotum toe aan haar vissers van 4.500 ton voor de periode tot eind april. 


Op schreden teruggekeerd

In maart riep de Europese visserijindustrie bij monde van de visserijbelangenkoepel Europêche en de in de ENAFA verenigde Europese kabeljauwvissers de Europese Commissie nogmaals op om een duidelijk signaal af te geven aan Noorwegen en desnoods handelssancties in te stellen als de traditionele quotarechten van arctische kabeljauw niet volledig toegewezen zouden worden aan de EU-vissers.

Noorwegen lijkt op z’n schreden teruggekeerd, want na overeenstemming tussen de EU en Noorwegen is inmiddels een definitief quotum van 19.636 ton arctische kabeljauw toegewezen aan EU-vissers voor Spitsbergen. 

Europees visserijcommissaris Virginijus Sinkevicius zal binnenkort een ontmoeting hebben met de Noorse visserijminister Bjørnar Selnes Skjæran om de band op visserijgebied aan te halen.


Diek Parlevliet

ENAFA-voorzitter Diek Parlevliet is uiteraard blij met het herstel van het originele quotum, maar had liever ‘een totaaloplossing’ gezien. ,,Een aantal zaken die tussen Noorwegen en de EU spelen moet nodig nog besproken worden, zoals de visserij in de internationale wateren op Groenlandse heilbot en roodbaars’’, aldus Parlevliet.