H Wethouder Nathanaël Middelkoop op de beurs in Barcelona met Jelle van Veen en Martin Poelman van de Vereniging Visgroothandelaren Urk.
H Wethouder Nathanaël Middelkoop op de beurs in Barcelona met Jelle van Veen en Martin Poelman van de Vereniging Visgroothandelaren Urk. Juriean Brands

Urk ondersteunt vishandel

Promotiecampagne

voor werken in de vis


URK/BARCELONA - De gemeente Urk ondersteunt voor de komende drie jaar het arbeidspromotiecampagne ‘Werken in de vis’ van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk.


Wethouder Nathanaël Middelkoop vloog vorige week tijdens Koningsdag op en neer naar Barcelona om op de beurs samen met de bestuursleden Jelle van Veen (Dayseaday) en Martin Poelman (Baarssen Fish Processing) het startsein te geven van de campagne.

De VVU wil het imago van werken in de visindustrie een impuls te geven. Het nijpende tekort aan medewerkers is een groot probleem, waardoor zelfs productielijnen noodgedwongen stil liggen.

De campagne in samenwerking met marketingbureau SPIKKER richt zich op jongeren en ouderen in een straal van pakweg 30 kilometer rond Urk. Met behulp van een website en social mediatools worden de doelgroepen benaderd. Digitaal wordt een inkijkje geboden in de werkmogelijkheden en carrière-opties binnen de vissector. Daarnaast zullen werknemers worden gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen binnen de vis. De financiële bijdrage van de gemeente Urk is 10.000 euro per jaar, 30.000 euro in totaal.

Wethouder Nathanaël Middelkoop zegt: ,,Er is een grote behoefte aan arbeidskrachten. Steeds vaker wordt hiervoor gekeken naar arbeidsmigranten. Dit brengt uitdagingen op het gebied van huisvesting met zich mee, waar we als gemeente op dit moment in onvoldoende mate ruimte aan kunnen bieden. In 2021 groeide het aantal uitzendbanen op Urk met 500. We willen de Urker vissector in de schijnwerpers te zetten als een speler van wereldformaat, met 1,5 miljard omzet en volop carrièremogelijkheden voor jong en oud. Zo moeten er nieuwe medewerkers geworven worden voor deze prachtige sector.”

De VVU heeft overigens onlangs ook subsidie gekregen voor het ontwikkelen van de Vis Academie Urk. ,,De campagne ‘Werken in de vis’ sluit daar naadloos op aan’’, zegt Jelle van Veen tevreden.

Wethouder Middelkoop over de Seafood Expo Global/Seafood Processing Global: ,,Indrukwekkend om te zien hoe voedselvoorziening uit zee een wereldwijde markt heeft en belang kent. Prachtig om het Urker bedrijfsleven zich te zien presenteren op deze internationale beurs.’’