Omzetstijging

hogere

door veel

visprijzen


STELLENDAM – Het totale visaanbod op de Nederlandse visafslagen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 22 procent gedaald ten opzichte van 2021. Tegelijk steeg de omzet dankzij dikke visprijzen met 13 procent.


Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het NOVA, de koepel van Nederlandse visafslagen zonder de garnalenafslag van Zoutkamp. 

De kwartaalcijfers van 2022: 9.735 ton voor 54 miljoen euro. Alles door elkaar elkaar steeg de gemiddelde prijs op de afslagen van 3,87 euro naar 5,60 euro per kilo de eerste drie maanden.


Kotters voor de kant

Januari kenmerkte zich door stormen. Half februari begonnen de Russen een oorlog tegen Oekraïne en gingen de brandstofprijzen daardoor door het dak, in sneltreinvaart van 50 cent naar een euro. Sindsdien blijven er wekelijks 40-50 kotters voor de kant, met name in de noord.

Vooral Urk (van 18,3 naar 15,2 miljoen euro) en Den Helder (van 3,6 naar 3,1 miljoen euro) zien omzetverlies, en in mindere mate Scheveningen. Op al deze drie afslagen daalde het visaanbod het eerste kwartaal met pakweg 40 procent.

Alle andere visafslagen zitten wat omzet betreft in de plus. In IJmuiden (dat vorig jaar een matige start kende) schoot de omzet het eerste kwartaal omhoog van 10,6 naar 16,1 miljoen euro. In verhouding steeg de omzet in Stellendam het eerste kwartaal het sterkst: met 80 procent, van 2,0 naar 3,6 miljoen euro. Beide afslagen zagen als enigen het visaanbod stijgen.

Vlissingen doet het ook prima: van 2,7 naar 4,1 miljoen euro. Net als de flyshooters bleef ook de zuidvloot ondanks hoge brandstofprijzen doorvissen. Tongvangsten daar zijn best, en de prijzen super.


Garnalen

De garnalenafslag Harlingen is ook een witte raaf. De aanvoer steeg met 57 procent en de omzet in het eerste kwartaal met 133 procent (van 0,9 naar 2,1 miljoen euro).

Zoutkamp niet meegerekend steeg de garnalenaanvoer op de Nederlandse visafslagen van 591 naar 781 ton, terwijl de gemiddelde prijs ook omhoog ging (van 4,38 naar 6,32 euro per kilo) en de omzet daardoor in het eerste kwartaal bijkans verdubbelde: van 2,6 naar 4,9 miljoen euro.


Toeslag

Vanaf half maart ontvingen platviskotters op Nederlandse visafslagen een door de vishandel betaalde brandstoftoeslag bovenop de veilingprijs. Die toeslag is dus niet zichtbaar in de NOVA-cijfers. De toeslag is vanaf dinsdag 3 mei beëindigd.