H Ook bij IJsland is het altijd druk.
H Ook bij IJsland is het altijd druk. David Campos; ©David Campos

Seafood Expo Global weer als vanouds, op een super locatie

‘In deze business heb je beurzen nodig’

BARCELONA - De allereerste Seafood Expo Global in Barcelona was in alle opzichten een feestje voor de exposanten en bezoekers. Na drie jaar elkaar eindelijk weer eens spreken en je bedrijf en producten presenteren, in een mediterrane ambiance en met prachtig weer. Zelfs de prijsstijgingen en de oorlog verdwenen even naar de achtergrond.


De reacties van de deelnemende Nederlandse bedrijven op de nieuwe beurslocatie Fira de Barcelona waren zeer positief. De ruime, overzichtelijke beurshallen, het schone sanitair en de terrasjes tussen de hallen worden alom geprezen. Ook het Nederlands Visbureau werd veelvuldig gecomplimenteerd met de organisatie, die deels ‘last minute’ moest gebeuren.

Wat trends betreft speelden gemak, duurzaamheid en gezondheid opnieuw een grote rol. Ook werd snel duidelijk dat bedrijven de afgelopen jaren hebben gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande producten te finetunen. Dat geldt zeker voor AM Fish. Het in 2019 uit een fusie ontstane bedrijf van directeur-eigenaar Frans Kegge stond voor de eerste keer op de beurs. ,,Er zijn veel visbedrijven in Nederland, maar er zijn er maar weinig die zich echt specialiseren in convenience. Wij doen dat wel en we zijn nu marktleider in foodservice met convenience visproducten”, aldus Kegge.

In de coronaperiode werden een aantal nieuwe concepten op basis van verse Noordzeevis ontwikkeld. ,,Meestal wordt voor kant-en-klare kibbeling diepvriesvis gebruikt, maar die wordt droog bij opnieuw opwarmen. Wij gebruiken voor deze nieuwe lijn verse Noordzee koolvis. En we gebruiken bij de productie een nieuw procedé voor de houdbaarheid, waardoor de smaak veel beter is dan wat er momenteel in de supermarkt ligt. Hier in Barcelona willen we ons aanbod aan supermarkten presenteren en onze exportpoot vergroten. Ik heb eerst nog wel geaarzeld omdat het niet meer in Brussel was, maar ben heel blij dat we gegaan zijn. Er is heel veel interesse voor ons aanbod, en we hebben veel contacten gelegd. Met Nederlandse retailers, maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Polen. Dus dat stuk export gaat zeker lukken. De organisatie vanuit het Visbureau is ook geweldig. Volgend jaar zijn we hier zeker weer!”


Twee awards

Ook Tim Brouwer, CEO van Visscher Seafood, was zeer te spreken over de beurs. ,,Het loopt goed! We hebben een groot gedeelte van onze klanten weer gezien en rustig kunnen spreken. Het is mooi om onze eigen merken hier te presenteren, en onze eigen zalmfarm, Organic Sea Harvest. Daar zijn we in 2020 ingestapt en inmiddels slachten we daar elke week. Daar had je geen beter moment voor kunnen verzinnen, met de prijzen nu op een all time high.” Als verwerker zijn die hoge prijzen lastiger, erkent Brouwer. ,,De dagelijkse kopers zijn daardoor wel wat minder, maar we hebben veel langetermijnklanten, en dat loopt gewoon door.” Visscher Seafood heeft met het nieuwe handelskantoor in de VS, bemand door Johannes Korf, al de eerste successen geboekt met het binnenhalen van retailklanten. ,,We hebben naar de retail toe een sterk verhaal, omdat we de hele productieketen, van zalmeitje tot eindproduct, in eigen huis hebben.”

Barcelona is zeker geslaagd voor Visscher Seafood. ,,We hebben een mooie mix van ontmoetingen gehad met bestaande en potentiële klanten. En Barcelona is prima geschikt voor deze beurs. Je hebt wel wat meer kosten door het vervoer, maar ach, je zit in een mooie stad en het is mooi weer, dat is ook wat waard.”

In de stand van Krijn Verwijs was de sfeer op Koningsdag euforisch, na het winnen van maar liefst twee Seafood Exellence Awards de avond ervoor: de award voor beste verpakking voor ‘Bangkok - Fresh Sauce with Lemongrass & Ginger’ en de award voor beste productlijn voor ‘Mussels in Fresh Sauces’. Eva Verwijs: ,,De beurs is voor ons nu al geslaagd! Het was vanmorgen ontzettend druk. We hebben verschillende retailers op de stand gehad die interesse hadden in onze winnende retailproducten. Zelfs uit Canada en Australië, maar daar kunnen we niet aan leveren, want het is een vers product. Ze vroegen of het ingevroren kon worden, maar dat gaan we niet doen. Dan worden textuur en smaak minder.”

Nicki Holmyard, samen met echtgenoot John eigenaar van kweekbedrijf Offshore Shellfish, vaste leverancier van mosselen voor Krijn Verwijs en de producent van de mosselen in de magnetronmaaltijden, was ‘delighted’. ,,Er was zoveel competitie, dat we dit echt niet verwacht hadden. We hebben dit product samen met Krijn Verwijs ontwikkeld en zijn nu bezig de productlijn uit te breiden met een hele serie magnetronmaaltijden met onder meer kokkels en scheermessen.”


Zorgen

Bij Oromar was de hele familie Pasterkamp aanwezig. Lang waren langoustines het hoofdproduct, inmiddels heeft het bedrijf een breed assortiment aan Noordzeevis. Van schol en tong tot tarbot en inktvis, met gekweekte tarbot en dorade als belangrijke bijproducten. ,,Je hebt echt een totaalpakket nodig. Alleen Noordzeevis is niet meer voldoende met de huidige schaarste,” aldus directeur Jelle Pasterkamp. ,,Vroeger moest je op zoek naar klanten voor je vis, nu naar vis voor je klanten! Hopelijk kunnen we ze straks als het kreeftjesseizoen start weer beter voorzien.”

Pasterkamp vindt het jammer dat de beschikbaarheid onzeker is. Hoe zal het de komende maanden gaan? ,,Er wordt een dip verwacht, dus het wordt spannend. Je wilt de vissermannen ook wat meer betalen voor hun product, want die hebben het ook moeilijk met die hoge brandstofprijzen. Zij leveren onze grondstof, dat wil je in stand houden. Je probeert aan alle kanten mee te denken. Vis zal in de toekomst een exclusief product worden. En je moet toch mee, want alles wordt duurder.”

Maar de beurs loopt boven verwachting voor het Urker bedrijf. ,,Alle contacten komen heel gericht en je kunt ze goed de aandacht geven. Zuid-Europa is onze grootste markt, dus is Barcelona als locatie ideaal. En we profileren ons hier heel goed als Nederlands Paviljoen; daar wil ik het Visbureau echt mee complimenteren!”


Klanten aanraken

Sales director Igor Kint zit met een grote glimlach in de stand van Lenger Seafood. ,,Hoe ik het hier vind? Geweldig! De stad, de sfeer… de hallen zijn gewoon veel beter. De opzet is groter en ruimer. En als extraatjes heb je het eten en de sfeer van Barcelona. Het is weer als vanouds; het leeft weer. In deze business heb je beurzen nodig. Je wilt je producten laten zien, klanten willen ze aanraken. In de basis gaat het om de business en daar hebben we een goed gevoel bij. Wat de beurs op gaat leveren moeten we nog zien natuurlijk, maar we hebben veel positieve reacties gekregen op onze producten.”

Lenger staat op de beurs met het bestaande assortiment aan schaal- en schelpdieren. ,,We hebben wel nieuwe ontwikkelingen, maar willen hier nu het bestaande assortiment in de markt zetten. Dat gaat het snelst en geeft de makkelijkste groei. Dat is wat we nu nodig hebben, na de coronajaren. We hebben fabrieken, we hebben capaciteit. Alleen de aanvoer kun je niet sturen. Daar moeten we ons op aanpassen.’’

Ook Lenger heeft veel last van de prijsstijgingen. ,,Alles is duurder, verpakkingen, energie. Je hebt een hogere kostprijs. Maar we zitten wereldwijd in een markt met inflatie, de druk ligt bij consumenten. We zien nu al dat de duurdere producten minder goed lopen. De consument is heel selectief op dit moment. En ik verwacht dat dat nog erger zal worden. Je ziet het in het verloop van je verkoop. Ik hoop dat het een tijdelijk karakter heeft, maar dat moeten we afwachten.”


Echte interesse

In de grote stand van Baader staat Ingmar Baars van IB Food Machines. ,,Het is verschrikkelijk druk en er is hele goede interesse. De kwantiteit vanuit de Benelux is een stuk minder, maar de kwaliteit een stuk beter. Voorheen kwamen mensen veel uit nieuwsgierigheid, nu alleen uit echte interesse. Degenen die langskomen hebben serieuze belangstelling voor onze machines. Ik ben sinds 2016 Baader-dealer en sta sindsdien bij hen in de stand. De machines van Baader zijn de Rolls-Royce in de visverwerking. In verhouding hebben we in Nederland een gigantisch marktaandeel. Ik heb inmiddels 22 man voor me werken, dat zegt genoeg.”

Ook bij Kingfish Zeeland is men zeer te spreken over de nieuwe beurslocatie. ,,Ik vind het superrelaxed. Lekker weer, terrasjes tussen de hallen, fijne sfeer”, aldus salesmanager Petra Ruiter. ,,Het was wel meer gedoe om alle beursmateriaal binnen te krijgen; het is hier vrij bureaucratisch. En in Brussel konden we elke dag verse vis aanleveren vanuit Zeeland.”

Kingfish Zeeland focust zich in Barcelona op het basisproduct: hele vis en filets. De interesse is wereldwijd, vertelt brand ambassador Janneke van der Linden. ,,Het meest uit Europa, maar ook daarbuiten. We hebben een paar serieuze partijen gesproken uit Canada en Brazilië. Dat kan nu nog niet, door de afstand, maar over een jaar over vier, vijf produceert onze nieuwe fabriek in Maine en dan zijn dat afstanden die te doen zijn.”

Voor de fabriek in de VS, waar in de toekomst 6.000 ton yellowtail kingfish gekweekt gaat worden, zijn inmiddels de vergunningen rond. ,,Nu moet er eerst een pijpleiding komen voor de watertoevoer. We hebben gekozen om eerst onze Nederlandse uitbreiding af te ronden. Vorig jaar was onze eerste verdubbeling: van 600 naar 1.200 ton op jaarbasis. Nu zijn we bezig met verdubbeling naar 2.400 ton met een nieuwe hatchery. We krijgen ook eigen verwerking. We hebben in Zeeland een flink terrein, het voormalige Zeeuwse Tong, dus dat kan. De verwerking vindt nu nog plaats in de visveiling van Colijnsplaat.” De nieuwe uitbreiding moet in de loop van 2023 klaar zijn.


Hoge zalmprijzen

Harm ten Napel, directeur van de Zalmhuys Group, stond met de vier bedrijven die onder de groep vallen in een grote opvallende stand in hal 2. De Zalmhuys Group bestaat inmiddels uit het Urker Zalmhuys, hun oorspronkelijke bedrijf, en daarnaast Affish, Affish Fresh en Ocean Fish. ,,Het was een goede beurs voor ons, we zijn goed bezocht. Barcelona is verder weg en iets meer werk qua vervoer en opbouwen, maar het is prima verlopen. We wilden de groep laten zien met de vier bedrijven. En we wilden laten zien dat we naast zalm ook verse vis en diepvries vis aan kunnen bieden. Dat is goed gelukt. De Zalmhuys Group stond pas voor de tweede keer op een beurs; de vorige keer was drie jaar geleden in Brussel. Qua bezoekers was het vergelijkbaar. Bepaalde landen waren afwezig, voor sommige klanten was de drempel te groot, vanuit andere landen waren er juist wat meer bezoekers, dus er was een iets ander publiek.”

De hoge zalmprijzen waren volgens Ten Napel de ‘talk of the town’. De inkoopprijs is in enkele maanden tijd gestegen van 7-8 euro naar 12-13 euro per kilo zalm. ,,Die stijging ging heel snel, het was moeilijk daarop te anticiperen. De klanten willen weten hoe dat komt: minder aanvoer, 8 tot 10 procent minder in vergelijking met vorig jaar, en meer vraag doordat tijdens corona bepaalde markten gegroeid zijn en de bestaande markten weer helemaal terug zijn. Dat moesten we vaak uitleggen. Er komt meer aanvoer vanaf augustus, maar voor de periode daarvoor is de verwachting dat de prijzen hoog zullen blijven.” De marges staan door de hoge prijzen wel onder druk. Ten Napel: ,,In bepaalde gevallen schaadt het: soms kun je het op korte termijn niet aanpassen binnen lopende afspraken.”

Het was al met al een geslaagde beurs wat Ten Napel betreft. ,,We waren blij om klanten face to face te ontmoeten. We gaan volgend jaar weer!”

Volgend jaar staat de beurs gepland op 25-27 april 2023.


Tekst en beeld: 

Lieneke Schuitemaker

H Thimoty Zeegers, Frans Kegge en Jan Willem Sipma van AM Fish.
H Ingmar Baars in de stand van Baader.
H De Salmon Noodles van het Spaanse Pescanova kreeg de Seafood Excellence Global Award voor beste product voor de retail.
H Het Holland Paviljoen, met de Dutch Fish Marketing Board (Nederlands Visbureau).
H Zicht op de Seafood Processing Global, met op de voorgrond prominent Damen Maaskant en rechts de Belgische groepsstand.
H Proeverij met Zeeuwse yellowtail kingfish.
H Blijdschap bij Krijn Verwijs en de familie Holmyard met de twee awards.
H Jan Post, Peter Pasterkamp, Anneke Pasterkamp, Jelle Pasterkamp, Lucienne Pasterkamp en Jan Pasterkamp in de stand van Oromar.
H De stand van PP met alle (inter)nationale dochterbedrijven.
H Uitzicht vanaf de loopbrug over Hal 2.
H De stand van Visscher Seafood, met Tim Brouwer in gesprek met klanten.
H Igor Kint en Simon Lenger met collega’s in de stand van Lenger Seafood.
H Harm ten Napel en Klaas-Hessel van Eerde van de Zalmhuys Group.
H Rijen voor de ingang van het beursgebouw Fira Barcelona, de nieuwe locatie van de Seafood Expo Global. Beursorganisator Diversified Communications schat dat er meer dan 26.600 bezoekers zijn geweest.